Sedan lanseringen av Xbox Series X/S har det enda sättet att expandera lagringen varit att köpa en Seagate-insticksmodul, där 1 TB går loss på 2 600 kronor. Seagates exklusivitet väntas försvinna när en liknande modul från Western Digital hittar ut till amerikanska återförsäljare till ett billigare pris.

Western Digitals WD Black-märkta enhet ser ut att erbjuda samma funktionalitet som Seagates motsvarighet, men till en något lägre prislapp. I USA väntas 1 TB SSD-lagring för Xbox Series X/S kosta 180 USD, vilket är 20 USD mindre än Seagates variant. Vad det svenska priset blir är oklart, men det är troligt att en liknande 10-procentig prissänkning sker även här i Sverige.

Western Digitals lagringsenhet dök upp på den amerikanska återförsäljaren Best Buys webbsida, men togs snabbt ned. Ingen officiell utannonsering har gjorts ännu, men med tanke på butikssidan dröjer det sannolikt inte länge innan produkten blir tillgänglig i butik, inklusive i svenska butiker.

Microsoft har tidigare indikerat att fler lagringsalternativ till spelkonsolen är på väg, men alternativen har varit få på marknaden. Seagate har dock erbjudit ytterligare lagringsalternativ utöver originalmodulen, där potentiella köpare har kunnat välja SSD-enheter på 512 GB eller 2 TB.

Lagringsmöjligheterna på Xbox Series X/S begränsade jämfört med Sonys spelkonsol. Playstation 5 kan använda valfri högpresterande NVME-SSD, så länge krav om lägsta hastighet uppfylls. Ställt mot priset på Microsofts insticksmoduler är det en betydligt lägre kostnad – cirka 1 500 kronor för 1 TB lagring.

Har du byggt ut lagringen på din spelkonsol?