Sedan Apple lanserade Iphone 15 Pro med A17 Pro, techjättens första systemkrets med hårdvaruaccelererad ray tracing, har investeringar gjorts för att få spelutvecklare att porta sina högbudgetspel, så kallade AAA-spel, till Apples mobila operativsystem.

Enligt en ny rapport från Appfigures, som sammanställts av Mobile Gamer, verkar Apples ansträngningar ha kostat mer än vad de smakat. Trots att titlar som Resident Evil Village och Assassins's Creed Mirage nu finns tillgängliga att ladda ner via App Store på IOS och Ipad OS, verkar nämligen merparten av användarna rata spelen.

Det ska sägas att AAA-spelen endast kan spelas på Iphone-modeller med den senaste A17 Pro och Ipad-modeller med åtminstone systemkretsen M1, vilket exkluderar en stor del av användarna. Även med detta i åtanke är dock försäljningssiffrorna anmärkningsvärt låga.

Få vill betala för fullversioner

Enligt rapporten ska färre än 3 000 användare ha betalat för att låsa upp fullversionen av Assasin's Creed Mirage, något som förvisso skulle kunna förklaras med att spelet släpptes för bara några veckor sedan. Å andra sidan har bara 5 750 personer betalat för att låsa upp fullversionen av Resident Evil Village, som funnits tillgängligt sedan förra året.

Det finns antagligen flera förklaringar till varför AAA-spelen säljer så dåligt på App Store. Trots att Apples mobila enheter har stöd för handkontroller och att de senaste modellerna kan driva krävande spel, förknippar många alltjämt mobilt spelande med enklare spel som är utvecklade för mobila plattformar och kan styras med touchkontroller. Den tesen håller åtminstone när man tittar på vilka som är de mest nedladdade titlarna på App Store.

En annan förklaring är att få ser någon mening med att betala fullpris för ett AAA-spel på en mobil plattform, utan i stället föredrar att spela på traditionella plattformar som PC och konsoler. Siffrorna från Appfigures-rapporten pekar nämligen på att betydligt fler testar demoversionerna av AAA-spelen på App Store, än vad som senare väljer att köpa fullversionen. Resident Evil 4 har exempelvis laddats ner 350 000 gånger, men bara 7 000 kunder har sedan köpt fullversionen av spelet.

Vad tycker du om AAA-spel på mobil?