Sammanfattning

Vid den ursprungliga recensionen av Geforce RTX 3090 kunde vi konstatera att det rörde sig om ett ytterst nischat grafikkort, vilket erbjuder förhållandevis marginella prestandafördelar över Geforce RTX 3080 i spel, och främst känns lämpat för användare som verkligen behöver stora mängder grafikminne i sina applikationer. Med detta ur vägen tänker vi nu därför fokusera mer på huruvida Asus TUF-tappning av Geforce RTX 3090 är en vettig sådan.

asus_3090_tuf-9.jpg

Det märks att Asus verkligen har lagt manken till för att tvätta bort TUF-seriens dåliga rykte från tidigare grafikkortserier, då de nya produkterna vi ser i Geforce RTX 3000-serien känns som en helt annan produktfamilj med en riktigt påkostad finish som ligger långt bort från de plasthärken vi annars är vana att se från många partnertillverkare.

Den starkast lysande stjärnan hos Geforce RTX 3090 TUF Gaming OC är utan tvekan kyllösningen, vilken ser ut att kunna bli en av de mer välslipade anordningarna denna generation. Både temperatur och ljudnivå hålls nere på ett väldigt effektivt sätt samtidigt som mätningarna talar för att modellen både kan tävla med och besegra mastodontlösningen hos Nvidias Founders Edition.

Modellen vi testat här idag pryds av OC-suffixet, vilket innebär fabriksöverklockning ur kartong. Fabriksöverklockningen känns med handen på hjärtat ganska menlös, då den dels är väldigt mild rent frekvensmässigt men även att den kommer utan någon som helst uppskruvad strömbudget från grundnivåerna. De fåtal procent man vinner i prestanda klarar man troligtvis utan, och vill man spara några hundralappar kan man gott kika på den icke-fabriksöverklockade varianten.

Sist men inte minst har vi priset, vilket i dagsläget ligger ett par hundralappar över Nvidias Founders Edition. Detta är dock endast ett introduktionspris som gäller den första månaden, och därefter höjs nivån med cirka 1 700 kronor. Som vanligt baserar vi inte vårt omdöme på tillfälliga kampanjer, och därför landar modellen ett snäpp ner på utmärkelsestegen sett till prispåslaget.

Sammanfattningsvis är Asus Geforce RTX 3090 TUF Gaming OC ett välbyggt grafikkort, med skyhög spelprestanda och en ytterst kompetent kyllösning. Med en prislapp på 18 690 kronor hade vi dock önskat att något mer engagemang lagts på fabriksöverklockningen och en utökad strömbudget.

Asus Geforce RTX 3090 TUF Gaming OC erbjuder spelprestanda i toppklass och en imponerande kylare

Fördelar

  • Spelprestanda i toppklass

  • Gott om bildutgångar

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Dubbla BIOS med olika fläktkurvor

  • Utmärkt kylare

  • Fabriksöverklockat...

Nackdelar

  • ...men endast marginellt

  • Begränsad strömbudget sett till fabriksöverklocking

  • Ytterligare saftig prislapp efter introduktionsperioden

  • Högt effektuttag

Pris vid publicering: 16 999 kronor (18 690 kronor efter 24 oktober)