Inledning

Fjolåret markerade starten på AMD:s segertåg med Radeon HD 4800-serien. De populära grafikkorten tog Nvidia på sängen, och det dröjde flera månader innan Geforce-makarna fick ihop ett produktutbud som kunde konkurrera på samma villkor. I den absoluta prestandatoppen har Nvidia tagit tillbaka prestandakronan med Geforce GTX 295, men grafikkorten i det övre mellansegmentet har inte varit lika starka.

Det är här nykomlingen Geforce GTX 275 kommer in i bilden. Detta grafikkort hamnar mitt emellan GTX 260 och 285 med fler streamprocessorer och högre klockfrekvenser. Med denna modell först i ledet hoppas Nvidia än en gång ta sig an Radeon HD 4800-serien.

Samtidigt har AMD arbetat på en uppföljare till grafikkretsen RV770, som används i bland annat Radeon HD 4870. Den nya kretsen går under namnet RV790 och tar plats som det senaste tillskottet i Radeon-familjen. Med en handfull miljoner extra transistorer och högre klockfrekvenser har AMD höga förhoppningar för Radeon HD 4890.

De båda nykomlingarna ställs på direkt kollisionskurs både när det gäller prestanda och prislapp. SweClockers undersöker det senaste marknaden har att erbjuda i nära 90 tester.