Grafikkortet Geforce GTX 480

Då det inte fanns några exemplar tillgängliga av det billigare GTX 470 fokuserar vi helt på Nvidias nya flaggskepp. Geforce GTX 480 är Fermi-arkitekturens absoluta toppmodell och tar över facklan från det nu över ett år gamla GTX 285.

Det kort vi tar en titt på idag är levererat direkt från Nvidia och är således utformat helt enligt referensdesignen. Det är även exakt denna modell som kommer att hitta ut till partnertillverkarna i början av nästa månad. Likt sin äldre släkting GTX 285 kan vi mäta upp kortet till knappa 27 cm, vilket bör innebära att det passar i de flesta av de nyare chassina.

Framsidan av kortet täcks av en väl tilltagen kylanordning. Själva kylflänsen för GPU:n kikar fram genom plastskalet samtidigt som fyra heatpipes sticker upp från ovansidan av kortet. På baksidan finner vi två stycken SLI-kontakter. Precis sin föregångare kan GTX 480 sammankopplas med ytterligare två grafikkort av samma modell.

Strömmatningen till kortet sker via en 6-pins samt en 8-pins strömkontakt. På bilden syns även ett insugshål som lämnats öppet i kretskortet. Detta kan komma väl till pass i SLI-konfigurationer där fläkten delvis blockeras av de andra korten.

När det kommer till bildutgångar är GTX 480 utrustat med dubbla DVI-utgångar samt en mini-HDMI-utgång. Till skillnad från AMD:s HD 5800-serie, som kan mata ut bild till tre bildskärmar samtidigt, klarar GTX 480 endast två bildvisare på samma gång. Vill man koppla till fler skärmar får man snällt köpa ytterligare ett kort.

Med kylaren avmonterad har vi nu ett naket kretskort framför oss. GF100-kretsen täcks här av en massiv värmespridare av koppar. De tolv GDDR5-kretsar som flankerar grafikkretsen är tillverkade av Samsung. Här ser vi även tydligt hur ventilationshålet till fläkten genomskär en del av kretskortet.

När vi monterat bort platshöljet från kylanordningen ser man att den består av två delar. Dels är det en metallplatta som radial-fläkten sitter monterad på och dels är det heatpipe-kylaren som har kontakt med GPU:n.

Förutom att agera fästpunkt till fläkten har metallplattan som jobb att kyla kortets minnen och strömregulatorer. Värmeledande kuddar hjälper till att föra över värmen mellan komponenterna och plattan.

Själva GPU:n kyls av en separat heatpipe-kylare. Totalt fem stycken slätslipade heatpipes har direkt kontakt med kretsen och för över värmen till en kylfläns-konstruktion av aluminium.