Att leva med Aorus RGB Memory

ALNG1227.jpg

Som jag flera gånger understrukit i tidigare testpiloter är detta det avsnitt jag tycker bäst om att skriva, och kanske det viktigaste, åtminstone för produkter som headset och bärbara datorer. För arbetsminnen är det kanske inte lika uppenbart vad som ska "levas med", men jag bestämde mig för att ändå göra ett försök.

Det finns i princip två aspekter här: belysningen i sig samt mjukvaran. Den förstnämnda lyckas alltså tyvärr inte riktigt övertyga, av flera skäl som jag beskrev på föregående sida. Jag skulle absolut kunna tänka mig att köra Static med till exempel vit belysning, men det är nästan det enda läget som fungerar bra.

Website.jpg

Guld och regnbågsskimrande skogar utlovas på Gigabytes webbplats.

Mjukvaran lämnar också en hel del att önska. RGB Fusion och RGB Fusion Link är inte katastrofalt dåliga överlag, men inte alls så välpolerade som jag förväntar mig med tanke på att Gigabyte slår för kung och fosterland för RGB-belysning på den största trumma de kunde hitta – inte minst genom sin präktiga för ändamålet dedikerade webbsida.

Det är tur att konfiguration av RGB-belysning sannolikt inte är en daglig syssla, för det är tämligen frustrerande när knappt någonting i gränssnittet fungerar som det borde och som intuitivt förväntas. Färghjulet fungerar inte som det ska, textfälten går inte att skriva i eller kopiera från, trots att markören kan placeras i dem, och absolut ingenting kan göras med tangentbordet.

RGB Fusion.PNG

RGB Fusion – inte det bästa programmet, tyvärr.

Det går inte heller att konfigurera hela moderkortet samtidigt, utan det måste göras manuellt för vardera av de fyra separata områdena (åtta inklusive eventuella externa LED-remsor). Det går dock att skapa profiler, men även den delen av gränssnittet är dåligt designad. Dessutom ges ingen feedback i realtid, utan det är nödvändigt att klicka på en knapp för att den valda nyansen ska aktiveras.

SelLed.PNG

Apparna för IOS och Android fungerar så länge RGB Fusion inte är igång i bakgrunden, för då ändrar den tillbaka allt som väljs på den mobila enheten efter bara några sekunder. RGB Fusion startar normalt automatiskt och måste således stängas av i Aktivitetshanteraren. Där noterar jag för övrigt så många som 25 instanser av en aktivitet vid namn SelLed med samma ikon som IOS-appen.

Sista spiken i kistan blir det faktum att Wave-läget i slutet av testperioden plötsligt slutade fungera helt och hållet. Inget konstigt syns i RGB Fusion, men just Wave kan jag inte få att aktiveras längre, hur jag än gör. Inte ens ominstallation av RGB Fusion hjälper.