SSD-lagring har de senaste åren både vuxit i kapacitet och sjunkit i pris, varför den mekaniska hårddisken inte nödvändigtvis har en given plats i datorlådan. Mekaniska diskar är dock svåra att slå när lagringskraven blir riktigt stora eller när priserna spelar större roll – som i NAS- eller serversammanhang. Hårddiskföretagen ligger därför inte på latsidan och nya kapaciteter kikar fram med jämna mellanrum.

Söktider och överföringshastighet är dock två områden som stått relativt stilla, men med en lösning kallad Mach 2 och dubbla läsarmar erbjuder Seagate företagskunder bot på problemet. Dubbla läsarmar har skymtats tidigare i hårddiskens historia, men utan att slå på bred front. Nu verkar Seagate vilja satsa större på konceptet, genom att offentliggöra specifikationerna för den befintliga Mach 2-disken Exos 2X14.

Klicka här för att se de fullständiga Exos 2X14-specifikationerna
Exos 2X14.PNG
Visa mer

Modellen debuterade redan mot slutet av år 2019 men då med specifikationer angivna i svepande ordalag. Klart är nu att den 14 TB stora hårddisken har en rotationshastighet om 7 200 RPM och överföringshastighet på maximalt 524 MB/s – i linje med SATA-anslutna SSD-enheter. Anslutningen som används är dock SAS och i samklang med serveranvändande, där gränssnittets specificerade gräns på 12 Gbps alltså inte är i närheten av begränsande i sammanhanget.

Exos 2X14 är uppdelad i två logiska enheter där de två läsarmarna hanterar halva kapaciteten vardera, och delarna kan således arbeta oberoende. I likhet med många andra hårddiskar i samma storleksklass rör det sig om en heliumfylld 3,5-tumsdisk, men till skillnad från dessa specificeras ett högre effektuttag för den tvåarmade varianten. I vila gäller 7,2 watt och läsoperationer har toppnivån 13,5 watt, medan det enarmade Exos-syskonet på 14 TB ligger på 5 respektive 9,1 watt.

Seagate roadmap.png

Det återstår att se om fler datacenter får upp ögonen för Mach 2-lösningen med specifikationerna blottade, men i sinom tid spår Seagate att dubbla armar kommer att bli en standardfunktion för rymliga enheter. Med lagringstekniker som Heat Assisted Magnetic Recording (HAMR) siktar företaget på att från år 2023 passera kapacitet om 30 TB per lagringsenhet och menar att dubbla armar då är givna inslag.

Läs mer om lagring: