Nästa generations spelkonsoler från Sony och Microsoft är mer än ett år bort från lanseringen i slutet av 2020. Båda företagen har avtäckt detaljer om den hårdvara som kommer driva de båda konsolerna, men ytterligare detaljer letar sig ständigt ut på webben. Nu framgår att nästa generation lägger fokus på kameror för streaming och att implementationen av ray tracing skiljer.

PS5_mockup1.jpg

Illustration från ett Sony-relaterat designpatent.

PS5_mockup2.jpg

Tekniksajten Letsgodigitals tolkning av Sonys designpatent.

Tekniksajten Gizmodo skriver att de varit i kontakt med en utvecklare som har utvecklarversioner av nästa Playstation-konsol och Xbox Scarlett i sin ägo. För att styrka detta ska personen i fråga ha skickat bildbevis, som dock inte publicerats, av de båda enheterna. Enligt rapporten ska den tidiga utvecklarversionen av nästa Playstation matcha de designskisser som tidigare läckt ut.

Gizmodo ska ha mottagit fotografierna innan designskisserna började cirkulera på webben, vilket ger källan större trovärdighet. Enligt uppgiftslämnaren är kodnamnet för nästa Playstation "Prospero", en litterär referens till William Shakespeares pjäs Stormen (eng. The Tempest). I pjäsen är Prospero en lynnig trollkarl som får hjälp av andeväsendet Ariel och den vänlige adelsmannen Gonzalo.

MarvinsCPUDecoder.jpg

Kodsträngen som tidigare i år avslöjade AMD-kodnamnet Gonzalo.

Just namnet Gonzalo tros vara AMD:s kodnamn för systemkretsen i nästa generations spelkonsoler. Detta avslöjades i början av året då välkände Twitter-profilen @TUM_APISAK grävde fram och analyserade en serie siffror och bokstäver, som tillsammans avslöjade både kodnamnet Gonzalo och ett flertal tekniska egenskaper hos kretsen.

I augusti avslöjade sedan Twitter-profilen Komachi kodnamnet Oberon för kretsens grafikdel. Oberon är namnet på en älvkung i en annan William Shakespeare-pjäs vid namn En midsommarnattsdröm. Tipsaren reflekterar också över systemens prestanda som "det största prestandamässiga hoppet någonsin i konsolvärlden". De båda systemens lösningar för ray tracing ska också skilja sig åt, men fler detaljer än så avslöjas inte.

En detalj om de båda spelkonsolerna som inte rapporterats tidigare är att de ska utrustas med kameror. Dessa ska ge systemen inbyggt stöd för att strömma spel online, och enligt tipsaren ska kameralösningen i utvecklarsystemet för Xbox Scarlett vara betydligt mer kapabel i dess nuvarande form.

Xbox-lösningen ska kunna strömma video i 4K-upplösning med blott 2 millisekunders latenstid. Som referens har Kinect-kameran för Xbox One-konsolerna latenstid på cirka 8-10 millisekunder. Då Microsoft satsat hårt på den egna strömmande video-plattformen Mixer på senare år förefaller denna satsning logisk för nästa generations konsol.

Klart är att AMD står bakom systemkretsarna i nästa generations spelkonsoler och att de bestyckas med snabb SSD-lagring. Både Sony och Microsoft planerar att sjösätta sina respektive spelkonsoler i slutet av 2020.

Läs mer om nästa generations konsoler: