I enlighet med rykten och Nvidias nedräkning blev veckans stora händelse lanseringsevenemanget kring Geforce RTX 3000-familjen. Korten har arkitekturen "Ampere" under huven och specifikationerna lovar rejält förhöjd prestanda över RTX 2000-serien, där en rejäl ökning av antalet CUDA-kärnor fått många att höja på ögonbrynen.

Nvidia Ampere – en teknisk djupdykning

Även kortens TDP-värden kliver upp ställt mot föregående generation, vilket ackompanjeras av nya Founder's Edition-kylare som för toppmodellen Geforce RTX 3090 upptar tre expansionsplatser. Bland entusiaster kan skräddarsydd vattenkylning komma att bli mer aktuellt än någonsin och nu presenterar EK Water Blocks vattenblock för de kommande korten.

ek_quantum_vector_rtx_3080_3090_nickel_plexi_art.jpg
ek_quantum_vector_rtx_3080_3090_copper_acetal_bot.jpg
ek_quantum_vector_rtx_3080_3090_copper_plexi_top.jpg
ek_quantum_vector_rtx_3080_3090_nickel_acetal_top_2.jpg
ek_quantum_vector_rtx_3080_3090_nickel_plexi_bot_1.jpg

I skrivande stund lyfter den slovenska tillverkaren på locket för fyra olika konfigurationer av vattenblocket som tar plats i EK-Quantum Vector-serien. Detta har yttermåtten 230 × 124 × 16,5 mm och är utformat enligt referensspecifikationerna för Geforce RTX 3080 och RTX 3090, vilka Asus, Palit och Gainward hittills lovat att följa. I vanlig ordning handlar det om CNC-frästa kontaktblock av koppar, som levereras i koppar eller med nickelpläterad yta och i sällskap av topp i acetal- eller plexiplast.

Vattenblocken blir dock inte kompatibla med Nvidias Founder's Edition, vars kylare kräver kompakta kretskort med V-form för att tillåta luftgenomflöde för den bakre fläkten. EK Water Blocks ger heller inga löften kring vilka grafikkort de nu avtäckta vattenblocken blir kompatibla med i praktiken, varför produkterna inte kan förköpas innan bolaget lagt vantarna på kort att testa med.

Det återstår att se om tillverkaren öppnar upp för försäljning innan grafikkorten når marknaden, vilket för Geforce RTX 3080 från både Nvidia och partnertillverkare debuterar den 17 september. Storebror RTX 3090 följer den 24 september. Avtäckta RTX 3070 släpps först i oktober, men kommer med största sannolikhet också att få tillhörande vattenblock framöver. På Facebook bekräftar företaget att även Founder's Edition-varianterna får samma behandling i sinom tid.

För den som är sugen på vattenkylning ligger priserna för EK-Quantum Vector-vattenblocken på 136,45 alternativt 157,46 euro, motsvarande omkring 1 400 till 1600 kronor. De billigaste kommer utan nickelplätering och RGB-belysning, men täckplåt för baksidan är för båda prisnivåer ett frivilligt tillval för omkring 40 euro.

Vattenkyler du din hårdvara idag, eller planerar du kanske att vattenkyla ditt nästa grafikkort? Berätta om din hemmasnickrade kylarlösning, eller avsaknaden av en sådan, i kommentarstråden!