Smarta telefoner i det välbekanta rektangulära formatet har varit ett faktum i över ett decennium och kapplöpningen om större skärmyta har givit upphov till såväl motoriserade kameror som vikbara modeller. I den senare kategorin har ett flertal modeller rullat ut den senaste tiden, i form av andra generationens Samsung Galaxy Fold och Motorolas Razr.

Microsofts återtåg till telefonmarknaden är också en vikbar historia med namnet Surface Duo, men här med två separata skärmar. Någonstans i gränslandet av Surface Duo och en fällkniv presenterar nu LG telefonen Wing, som är en ny tappning på dubbla skärmar. I hopfällt utförande har telefonen en traditionell utformning, men den 6,8 tum stora OLED-skärmen på framsidan kan vridas till liggande läge, vilket avtäcker en ackompanjerande sekundär skärm under denna.

LG Wing 2.jpg

Den mindre skärmen är också av OLED-typ och mäter in på 3,9 tum, men istället för huvudskärmens avlånga bildförhållande på 20,5:9 rör det sig om ett mindre långsmalt sådant. Exakt förhållande är dock okänt, vilket även gäller upplösningen. För den större skärmen specificeras "FHD" som med nämnda bildförhållande blir 2 460 × 1 080 pixlar. Under skärmglaset finns en fingeravtrycksläsare.

Med hopfällda yttermått om 170 × 75 × 11 mm är enheten snarlik mer traditionellt utformade telefoner, men relativt tung med sina 260 gram och något tjockare än senaste snitt. I toppen saknas synlig selfie-kamera, vilken istället är motoriserad och på 32 megapixlar. På enhetens baksida syns en trio kameror: en vidvinkelmodell med sensor på 64 megapixlar som huvudnummer, i sällskap av två ultravidvinkel-stämplade diton på 13 respektive 12 megapixlar.

LG Wing.PNG
LG WIng 4.PNG
LG Wing 39172894.jpg

Sistnämnda har tillägget "Gimbal motion camera" och pekar mot ett av användningsområdena som LG menar finns med Wing. En så kallad gimbal är ett kameratillbehör som håller kameran stilla med hjälp av motorer, för att eliminera skakig video. Stabilt bildmaterial och gimbal-funktioner ska enligt uppgift stå på menyn och kontroller för att styra detta dyker upp på den mindre skärmen.

Andra kompatibla applikationer ska kunna dra nytta av den extra skärmytan och där kunna visa exempelvis menyer eller det virtuella tangentbordet, medan videor eller den huvudsakliga delen av mjukvaran huserar på den huvudsakliga skärmen. Lösningen kan även användas för att köra två applikationer samtidigt.

LG följer samma väg som Motorola med Razr när det gäller hårdvaran som driver paketet, och under skalet syns den enklare Qualcomm-kretsen Snapdragon 765G med stöd för 5G. Denna paras med 8 GB primärminne och 128 GB lagring, som i USA växer till 256 GB. Vidare anges ett batteri på 4 000 milliamperetimmar samt att enheten kommer i svart och en färgskiftande nyans från ljusblått till rosa.

När det gäller gångjärnet för vridmekanismen intygar LG att det ska tåla tidens tand efter att ha testat det för 200 000 öppningar, men siffror för den motordrivna frontkameran syns inte. Några detaljer som också lyser med frånvaro är pris och lanseringsdatum, och huruvida produkten kommer till Europa eller ej. I skrivande stund är amerikansk lansering bekräftad. På produktsidan står dock att läsa om en global version av telefonen, vilket pekar mot en bredare marknad i sinom tid.

Tror du att LG är på rätt spår, eller ligger konkurrenterna bättre till? Berätta i kommentarstråden!