Med de senaste generationerna av grafikkort har effektklassen tagit några steg uppåt, samtidigt som kylarna vuxit. En annan trend är att täckplåtar för kortens baksidor snarare är regel än undantag i många pris- och prestandaklasserna. Huruvida dessa täckplåtar endast är estetiska inslag eller fyller faktiskt funktion ur kylningshänseende, varierar dock desto mer.

Nu visar välrenommerade EK Water Blocks en lösning som i allra hösta grad tar kylning till baksidan, genom ett mindre vattenblock för ändamålet. Det handlar om en kommande produkt som kopplas samman med det ordinarie vattenblocket via en terminal, för att undvika extra slangdragningar.

EKWB baksida Techpowerup.jpg

Bildkälla: Techpowerup

EKWB baksida Techpowerup 2.jpg

Bildkälla: Techpowerup

Tillverkaren går inte in på närmare detaljer kring konstruktionen, men av det tillhörande bildmaterialet att döma innebär den nya kylarkomponenten inte ett heltäckande block. Vid sidan övergår det hela till en täckplåt av ordinarie karaktär. EK Water Blocks menar att det finns flera fördelar med att skapa en dubbelsmörgås i vattenkylningens tecken, där den mest allmänna är att kretskortet av koppar kan fördela värmen från de värmealstrande delarna till en större yta.

I de fall grafikkorten dras med spoltjut (eng. coil whine) hävdar tillverkaren att de värmekuddar som används för kontakt med det extra vattenblocket, hjälper till med att dämpa det oönskade ljudet. Till sist pekar företaget på Nvidias Geforce RTX 3090-kort, som flyttar vissa minneskretsar till baksidan. Om fler modeller följer samma exempel ökar behovet av aktiv kylning även på den sidan.

► Läs alla artiklar från #CES-2021

Techpowerup rapporterar att de första vattenkylda täckplåtarna gör debut om en månad och att block anpassade för referensdesignen av Geforce RTX 3080 och RTX 3090 står först i kön. Prismässigt anges en nivå i linje med ett vattenblock för framsidan, vilka för RTX 3000-serien går loss från cirka 165 euro eller 1 700 kronor. Avslutningsvis skriver Techpowerup att blocken kommer i varianter med plexiplast- respektive acetaltopp.

Brukar du damma av moddningskunskaperna för att hålla grafikkortet svalare? Berätta i kommentarstråden!