Facebook-ägda Oculus har ett av de bäst säljande VR-headseten på marknaden i form av Quest 2. Modellens popularitet kan tillskrivas dess fristående natur, där en integrerad systemkrets kombineras med inbyggd spårning för både rörelser och kontroller – något som gör den väldigt lätt att komma igång med utan krav på externa spårningsfyrar eller kablar. Den som vill har även möjlighet att koppla in headsetet via kabel till en speldator för att kunna spela mer grafiskt krävande spel.

OculusQues2-1.jpg

På senare tid har en inofficiell metod för trådlös koppling seglat upp, där man via applikationen Virtual Desktop kan komma åt och spela titlar från exempelvis sitt Steam-bibliotek helt utan kabel. Denna metod har kommit att bli ett av de vanligaste sätten att avnjuta spel på Quest 2, till den graden att Oculus själva nu avtäcker officiellt stöd för trådlös koppling till datorer via tekniken Oculus Air Link.

Oculus Air Link baseras kring samma teknik som företagets teknik Link, där värddatorn inte skickar en ren videosignal till headsetet utan istället en komprimerad videoström. Till skillnad från Link, som skickar videoströmmen över en USB-kabel, används här istället Wifi för att bibehålla trådlöshet. Enligt Oculus rekommendendationer ska den trådlösa kopplingen ske via 5 GHz-bandet samtidigt som det fysiska avståndet till routern bör hållas inom 6 meter.

Utöver Air Link introducerar även Oculus preliminärt stöd för uppdateringsfrekvenser på upp till 120 Hz för Quest 2. Stödet måste implementeras per speltitel av utvecklarna och kompletterar de tidigare lägena 90 Hz och 72 Hz. Möjlighet till en uppdateringsfrekvens på 120 Hz kommer till en början endast att gälla för spel och program som körs på den integrerade systemkretsen, medan tekniken senare även kommer att kunna användas via kabel kopplad till en dator.

Trådlös koppling via Air Link och 120 Hz uppdateringsfrekvens implementeras via mjukvaruuppdateringen version 28 som släpps till Quest 2 och Oculus-appen "inom kort".

Använder du Oculus Quest 2 trådlöst till din dator idag, och i såna fall hur tycker du att det fungerar? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarstråden!