Youtube Red lanserades år 2015 och erbjöd användare en reklamfri upplevelse samt exklusiv tillgång videoklipp som icke-betalande användare inte kunde se. År 2018 omdanades tjänsten till Youtube Premium och lade till Youtube Music i utbudet. Under 2019 lanserades tjänsten i ytterligare länder, där ibland Sverige.

Priset för en prenumeration har legat på 119 kronor i månaden sedan den svenska lanseringen, men nu dyker ett billigare alternativ upp i form av Youtube Premium Lite. För 69 kronor i månaden kan användare välja att enbart köpa sig fria från annonser och slippa betala för de övriga tjänsterna.

Övriga tjänster innebär i dagsläget tillgång till att spela upp ljud och bild medan Youtube körs i bakgrunden på mobila enheter, tillgång till Youtube Originals-videor, nedladdning av videor för lokal uppspelning samt ett reklamfritt Youtube Music. Med Lite-versionen går man alltså fortfarande miste om en del funktionalitet som inte är relaterad till musiktjänsten. För närvarande verkar dock många befintliga Premium-kunder ha problem med att nedgradera sina abonnemang till Lite-versionen.