När den senaste generationens spelkonsoler från Sony och Microsoft debuterade under hösten år 2020 byttes mekaniska hårddiskar mot blixtsnabba SSD-enheter. Med detta kapades laddningstider, samtidigt som dörrarna till nya funktioner öppnades. Ingen av konsolerna satsade dock på att överträffa föregående konsoler när det gäller lagringskapacitet – dagens platskrävande spel till trots. För den som vill ha många titlar installerade tarvas därför extra lagring.

Hos Microsofts Xbox Series S och Series X kommer extra lagring i form av ett instickskort som trycks på plats i konsolen. Från lanseringen är Seagate Microsofts partner kring den proprietära och dyra lösningen, men i enlighet med uppgifter från ett klavertramp slår nu Western Digital följe. Den färska lagringsenheten får namnet WD_Black C50 och håller kvar i det etablerade och lättinstallerade formatet, men får ett Western Digital-osande yttre.

wd-black-c50-expansion-card-for-xbox-ssd-feature1.jpg.wdthumb.1280.1280.webp

Instickskortet kommer i två varianter: En med 500 GB lagring och en med 1 TB. En motsvarighet till Seagates största variant med 2 TB saknas således. Saknas gör även de lägre priser som talades om när WD_Black C50 skymtades i våras. Ställt mot lanseringspriserna för Seagates relativt dyra alternativ handlar det förvisso om prissänkningar, men sedan en tid tillbaka har Seagate skruvat ned prislapparna en aning.

I Western Digitals webbutik går den mindre modellen på 1 800 kronor medan den större ligger på 2 400 kronor. Hos ett fåtal återförsäljare finns Seagates 1 TB stora lagringskort tillgängligt för under 1 800 kronor, medan resterande matchar 2 400 kronor. Det återstår att se om företagen börjar priskriga framöver eller om det prismässiga glappet till vanliga SSD-enheter består.