Det har gått rykten om att Microsoft kommer skjuta upp pensioneringen av Windows 10 från 14 oktober 2025 till något senare, okänt datum. Hundratals miljoner användare har fortfarande inte uppgraderat till Windows 11, och det har spekulerats att Microsoft helt enkelt inte vill överge de många som av olika anledningar inte kan eller vill uppgradera.

Nu avslöjar dock företaget att någon allmän amnesti inte är aktuellt. Istället kommer Microsoft erbjuda konsumenter samma förlängda supportavtal som företaget tidigare har erbjudit företagskunder exempelvis när Windows 7 lades ner. På en supportsida skriver Microsoft att både individer och företag som vill fortsätta använda Windows 10 efter 14 oktober 2025 kommer kunna betala för utökad support (ESU) i ytterligare tre år.

ESU-programmet handlar enbart om säkerhetsfixar och innehåller inte några designförändringar, nya funktioner eller andra förbättringar.

För bara ett par veckor sedan släppte Microsoft en betaversion av AI-assistenten Copilot för Windows 10, och siffror från Statcounter visade så sent som i oktober att Windows 10 fortfarande har drygt 70 procent av marknaden, mot 23 procent för Windows 11. Hundratals miljoner datorer med Windows 10 når inte upp till systemkraven för Windows 11 och kommer således aldrig gå att uppgradera. Det är osäkert vad Microsoft tänker sig att användarna ska göra med dessa.