Bildfrekvens i Battlefield 4 Beta

SweClockers fullmatade testsystem bjuder på sex kärnor och hela tolv trådar i 4,4 GHz, något som bör göra det möjligt för grafikkorten att sträcka ut benen ordentligt. Sammanlagt laddas maskinerna med hela 15 olika grafikkort med målet är att lista ut vad Battlefield 4 Beta egentligen kräver för kraft under datorhuven.

bf4 2013-10-01 19-11-47-00.jpg

Precis som tidigare noterats handlar det om ett spel i beta med tidiga drivrutiner, vilket gör siffrorna betydligt mer oberäkneliga än vanligt. Resultaten ger en fingervisning om prestandaegenskaperna – varken mer eller mindre.

Inställningar för "Medium" (skärmdump)
Inställningar för "Ultra" (skärmdump)

Tester vid 2 560 × 1 440 pixlar

Först ut är upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar, standard för många skärmar i klassen 27 tum och ett naturligt steg upp från Full HD. Här testas en rad grafikkort från tillverkarnas senaste serier medan utfasade modeller får ställa sig i kö till ett senare tillfälle.

Med kvalitetsreglaget inställt på Ultra är det tydligt att Battlefield 4 är tungt att dra runt. För att klara guldstandarden 60 FPS som medelvärde krävs två grafikprocessorer i samklang. Inte ens mäktiga Geforce GTX Titan kommer nära på egen hand.

Intressant är också de lägsta värdena för vissa konfigurationer med "endast" 2 GB grafikminne, till exempel Geforce GTX 770 i SLI och Geforce GTX 690. De låga siffrorna återspeglar faktiskt systemkraven – tydliga hack och ryckningar märks på ett helt annat sätt än för till exempel Radeon HD 7970 GHz.

Med reglaget i Medium-läget blir spelet betydligt mer lättdrivet. Grafikkort ned till Geforce GTX 770 klarar av 60 fps som snittvärde och flera grafikprocessorer o Crossfire eller SLI har inga problem att även hålla dalarna på toppnivå. Till och med förhållandevis svaga Radeon HD 7870 hänger med i svängarna.

bf4 2013-10-01 10-33-34-94.jpg

Tester vid 1 920 × 1 080 pixlar

Högupplösta skärmar i all ära, men den i särklass vanligaste nivån är fortfarande Full HD. Här finns de riktiga gamingmodellerna med hög uppdateringsfrekvens och låga latenser, något som eftersöks av gamers på jakt efter perfektion.

Med kvalitetsreglaget i topp får många modeller problem, särskilt äldre och lite billigare grafikkort. Både Radeon HD 7970 Gigahertz Edition och den närmaste konkurrenten Geforce GTX 770 klarar sig dock hyfsat på egen hand, där medelvärdena hamnar runt 60 fps.

För sammankopplade grafikkort är föga förvånande två Geforce GTX Titan herre på täppan. Det handlar dock om relativt små marginaler, där andra faktorer än ren beräkningskraft kan utgöra begränsningarna.

Med reglaget i medelläget blir det betydligt roligare siffror. I princip alla grafikkort klarar av att leverera spelbara bildfrekvenser och dubbelkonfigurationerna mer eller mindre sprutar ut bildrutor. Användare med siktet inställt på 120 Hz eller högre kan med fördel välja och vraka i den övre delen av diagrammet.

bf4 2013-10-01 19-10-52-25.jpg

Allmänna kommentarer

Som bekant avspeglas inte hela grafikupplevelsen i FPS-värden, utan flera andra parametrar spelar in. Att Battlefield 4 är en betaversion märks på flera punkter, bland annat genom att objekt har en tendens att "ploppa in", att vissa texturer blinkar på avstånd samt att spelet kraschar lite då och då.

Sammantaget handlar det dock inte om några större problem, utan upplevelsen är förhållandevis smärtfri. Ett varningens finger bör dock utdelas för att vissa servrar lider av rejält "lagg", där spelare och objekt flyger som i gummiband fram och tillbaka över skärmen.