Sammanfattning

När Geforce GTX 1650 passerade SweClockers testlabb i våras dömdes det snabbt ut som ett ganska menlöst grafikkort, där modellen lämnade en hel del att önska på prestandafronten utan att för den delen backa upp detta tillkortakommande med en attraktiv prislapp. Med Geforce GTX 1650 Super lyckas dock företaget rätta till mycket av det som inte stämde med lillebror.

gb_1650s_wf_oc-9.jpg

Genom att ta steget över till grafikkretsen TU116 och kombinera denna med snabbare grafikminnen av typen GDDR6 tar Geforce GTX 1650 Super ett rejält kliv upp i prestanda ställt mot Geforce GTX 1650. I snitt uppmätte vi ett uppsving i bildfrekvens på 36 procent vid upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar vid spelande – något som inte oväntat gav en märkbart bättre upplevelse.

Intressant nog är prispåslaget endast minimalt för nykomlingen ställt mot Geforce GTX 1650, och i praktiken är det väldigt liten skillnad prismässigt i butik att gå upp till Super-varianten. Detta placerar vårens GTX 1650 i en väldigt konstig position och om något är modellen nu ännu mer menlös – om man nu inte absolut behöver ett kort som kan strömförsörjas enbart via PCI Express-porten.

Ställt mot äldre kort i samma prisklass erbjuder Nvidias nya Super-kort inga världsomvälvande nyheter utan här går istället prestandan kräftgång mellan generationerna. Nuvarande ägare av Geforce GTX 1060 samt Radeon RX 480 lär knappast få ut någon glädje av en uppgradering, utan här är det istället användare som sitter på betydligt svagare doningar som kan tänkas vilja hoppa på tåget.

Ovanpå detta har AMD dumpat priserna på Radeon RX 590 de senaste månaderna, vilket är ett allmänt starkare kort för den som kan leva med ett ökat effektuttag samt värmeutveckling. Därtill finns det ytterligare en joker med i leken i form av den kommande Radeon RX 5500-serien som sägs lanseras inom kort, där denna mycket väl kan bli en formidabel motståndare till Geforce GTX 1650 Super.

Sammanfattningsvis erbjuder Geforce GTX 1650 Super bra prestanda i prisklassen strax under 2 000 kronor förutsatt att det är upplösningen 1080p som står på menyn. Är man spekulant i detta segment skulle vi dock råda till att vänta och se vad AMD:s nya Navi-mellanklassare har att erbjuda i prestandaväg.

Gigabyte Geforce GTX 1650 Super Windforce OC

gb_1650s_wf_oc-3.jpg

Gigabyte tappning av Geforce GTX 1650 Super är ett kompakt och dugligt grafikkort som dock inte lyckas sticka ut nämnvärt. Modellen levereras med fabriksöverklockning ur kartong, men då denna är ytterst marginell gör den väldigt liten skillnad i praktiken. Det underlättar inte heller att kortets klockfrekvenser hålls tillbaka av en snäv strömbudget.

I grunden har kortet en vettig kyllösning för sin prisklass, där denna gör ett bra jobb med att hålla temperaturerna i schack. Företaget har dock trimmat in fläktkurvan på tok för aggressivt, vilket gör att kortet låter betydligt mer än det behöver för en modell i detta energieffektiva segment. Med en prislapp på 2 090 kronor känner vi helt enkelt att det finns roligare kort på marknaden.

Fördelar

  • Bra spelprestanda i 1080p

  • Bra energieffektivitet

  • Semi-passiv kylare

  • Fabriksöverklockning...

Nackdelar

  • ...som dock är ytterst marginell

  • Begränsad strömbudget utan justeringsmån

  • Onödigt aggressiv fläktkurva

Pris vid publicering: 2 090 kronor
Lägsta pris: