Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns exempelvis temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som sällan speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i chassit Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna mäts på cirka 15 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel, där den sistnämnda har en fläktöppning. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

ljudrigg_2020-1.jpg
ljudrigg_2020-2.jpg

Chassit är bestyckat med tre fläktar på 140 millimeter, två i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Seasonic Prime Gold 1 000 W, lagring består av en ensam SSD-enhet och processorn är kyld med Noctua NH-U14 med en NF-A14 ULN-fläkt.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition vilket får rulla oavbrutet under cirka 60 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34 dBA och temperaturen på 25° C.

Från AMD Radeon VII och senare har bolaget lagt till ytterligare en mätpunkt som går under namnet Junction Temperature, vilken är den varmaste punkten på grafikkortet. Det har förvisso funnit med tidigare kort med efter Radeon VII har AMD valt att styra fläktkurva och klockfrekvenser efter den temperaturmätningen och är därför med i testerna.

Eftersom MSI Geforce RTX 3060 Gaming X Trio baserar sin kylare på tidigare modeller med betydligt högre strömbudget, kommer det inte som en överraskning att temperaturen är otroligt låg. Däremot är Gigabyte Geforce RTX 3060 Gaming OC inte alls långt efter en skillnad på bara fem grader, vilket innebär en högsta temperatur på 63 grader.

MSI Geforce RTX 3060 Gaming X Trio fortsätter att toppa listan även för ljudnivå där kylaren är i stort sett ljudlös. Bolaget har helt klart gjort en utmärkt kylare, om än överdimensionerad för GA106-kretsen. Lägre ner i tabellen märks Gigabyte Geforce RTX 3060 Gaming OC runt 40 dBA, vilket helt klart är godkänt med tanke på storleken på kylaren.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektförbrukning, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

Efter att Gigabyte Geforce RTX 3060 Gaming OC fått svettas landar klockfrekvensen mellan 1 900 och 2 000 MHz, men lyckas aldrig kliva över den sistnämnda magiska gränsen. Detsamma gäller även när vi höjer strömbudgeten, vilket inte resulterar i någon direkt prestandavinst. Av allt att döma sätter något annat än strömbudgeten stopp.

MSI Geforce RTX 3060 Gaming X Trio håller inte riktigt lika hög klockfrekvens som konkurrenten från Gigabyte, utan pendlar fram och tillbaka runtomkring 1 900 MHz. Med högre strömbudget blir det en marginell höjning i vissa fall och det ser ut som att kortet heller inte är begränsad av sin strömbudget i referensutförandet.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att känna till av flera anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur utgör grunden för kylarens förutsättningar.

Effektmätaren-1.jpg

SweClockers plockar värdet från ljudriggen med det inbyggda prestandaverktyget i Metro Exodus – ett spel som visat sig ge väldigt jämna och representativa effektvärden. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Vidare till effektsiffrorna skiljer bara 5 W mellan Gigabyte Geforce RTX 3060 Gaming OC och MSI Geforce RTX 3060 Gaming X Trio, och kan nästan räknas in inom felmarginalen. Det innebär också att modellerna hamnar runtom Geforce GTX 1080 och Radeon RX 5700 med hela systemet.

Energieffektivitet

Förutom effekten i sig kan det även vara intressant att väga in aspekten prestanda. För tabellen nedan plockar redaktionen prestandaindex respektive snittvärdet från effektmätningen för respektive grafikkort. Ett schablonavdrag på 80 watt görs från samtliga modeller för att väga upp övriga plattformen.

Resultatet bygger på medelvärden, antaganden samt avrundningar och blir därmed inte exakt. Presentationen ger dock möjlighet att mellan tummen och pekfingret få en uppfattning om hur energieffektiva olika grafikkort är.

Vidare till energieffektivitet hamnar båda Geforce RTX 3060-modellerna från Gigabyte och MSI på samma nivå som storebror RTX 3060 Ti, vilket var rätt väntat.