Speltester

Spel är knappast ett fokusområde för AMD:s Threadripper-processorer, men vi passade på att köra igenom båda modellerna som en kul liten bonus. Nämnvärt är att titeln Rainbow Six Siege fick stryka på foten, då den helt enkelt inte vill starta vid trådantal som överskrider 32 till antalet.

Det finns möjlighet att aktivera en funktion som heter "Game Mode" i programvaran Ryzen Master, vilket stänger av CCD-enheter och därmed reducerar kärnantalet för att bättre lira med just spel. I det här fallet kör vi dock med processorerna i sina fulla utföranden som de agerar ur kartong.

För speltesterna används ett Nvidia Geforce RTX 4090 Founders Edition, vilket för stunden är ett av världens snabbaste grafikkort för spel. Upplösningarna som används är dels 1 280 × 720 pixlar med låga grafikinställningar, vilket används för att till största möjliga mån framkalla en processorflaskhals vid testerna. Därutöver testar vi även spelen vid 1 920 × 1 080 pixlar med höga grafikinställningar.

ss_ae4465fa8a44dd330dbeb7992ba196c2f32cabb1.jpg

Cyberpunk 2077 är väloptimerat men processortungt.

Totalt testas sex speltitlar i form av Cyberpunk 2077, F1 22, Far Cry 6, Guardians of the Galaxy, Hitman III, samt Watch Dogs Legion. Samtliga av dessa har valts ut för att de ofta blir processorbundna ihop med Geforce RTX 4090, och därför passar de särskilt bra för ändamålet att bedöma spelprestandan hos senaste snittets processorer.

Som väntat ger den här typen av extrema kärnantal inga prestandafördelar i spel, utan snarare handlar det om det motsatta. Både Cyberpunk 2077 och Guardians of the Galaxy tar stryk prestandamässigt när spelen ska studsas mellan de många tillgängliga kärnorna över flertalet CCD-enheter. Övriga titlar fungerar dugligt, men den som mot förmodan ämnar att spela mycket på sitt nybyggda Threadripper-system bör definitivt kika på att avaktivera kärnor för att uppnå bättre resultat.

Ungefär samma historia målas upp när vi skruvar upp upplösningen till 1080p. Vissa titlar får svårt att hantera kärntantalet, vilket innebär att bildfrekvensen minskar.