Effektmätning

Energiåtgång är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

För processordelen snappas det högsta stabila toppvärdet upp efter en minuts körning dels under rendering med Blender, dels under videokodning i Handbrake. Det innebär att processorerna utsätts för hög belastning, utan att det handlar om artificiellt uppskruvade nivåer.

Både AMD Threadripper 7980X och 7970X har en effektbudget på 350 W, vilket de gärna slår i hårt när det kommer till flertrådad belastning. Detta innebär att modellerna drar mest effekt av samtliga processorer vi testat hittills. Nu kan detta verka lite skräckinjagande, men man måste samtidigt förstå att det handlar om processorer med extrema kärnantal som utför en arbetslast som är kraftigt parallelliserad och utnyttjar dem fullt ut.

Energieffektivitet

En fördel med Blender ställt mot videokodning i Handbrake är att siffrorna är betydligt stabilare under hela testrundan. Det innebär möjlighet att experimentera med andra typer av presentationer, till exempel hur mycket energi som totalt går åt för att rita upp scenen.

För tabellen nedan plockar redaktionen renderingstiden respektive effektmätningen från deltestet med Blender. Ett schablonavdrag på 20 watt görs från samtliga plattformar – mellan tummen och pekfingret motsvarande Geforce RTX 4090-kortet vid vila.

När effektuttaget sätts i ett sammanhang tillsammans med utfört arbete blir det lite lättare att acceptera de höga siffrorna från den föregående diagrammet. AMD Threadripper 7980X toppar här tabellen med överlägset bäst energieffektivitet vid flertrådad belastning. Den 32-kärniga modellen 7970X halkar ned något, men erbjuder dock fortfarande utmärkt energieffektivitet.