Coollaboratory Liquid Pro

Egenskap

Värde

Produktnamn

Coollaboratory Liquid Pro

Typ

Kylpasta

Material

Galliumlegering (metall)

Ledande

Ja

Temperaturtålighet

Okänt

Värmeledningsförmåga

10 W(m*K)

Mängd

4,5 ml

Pris

Cirka 160 kr

Från tyska Coollaboratory kommer testets kanske mest exotiska värmeledande material, nämligen Liquid Pro. "Kylpastan" levereras i en spruta med (vass) kanyl som innehåller 4,5 milliliter flytande metall. Detta ska enligt tillverkaren räcka för att täcka åtminstone tre normalstora processorer. För denna lilla mängd får man i dagsläget betala cirka 160 kronor, vilket gör produkten till en av de dyraste på marknaden.

Själva pastan innehåller det exklusiva grundämnet gallium som i legering med tenn är flytande redan i rumstemperatur. Ämnet är elektriskt ledande och reagerar dessutom med aluminium, så det gäller att veta vad man sysslar med om man funderar på att inhandla en dos flytande metall. Som tur är lovar tillverkaren att Liquid Pro varken är giftigt eller farligt att handskas med, men det är nog bäst att iaktta en viss försiktighet och hålla barnen borta från kanylen.

En närbild på galliumlegeringen avslöjar en del intressanta egenskaper. Ytspänningen gör att ämnet har ungefär samma egenskaper som flytande lödtenn eller kvicksilver om man så vill, och detta gör det något krångligare än normalt att handskas med.

Användning

Innan man ger sig i kast med att använda Liquid Pro är det bäst att läsa manualen grundligt. Först och främst avråder tillverkaren från att använda en kylfläns med en botten av aluminium eftersom gallium reagerar med metallen, vilket kan få otrevliga konsekvenser. Det är koppar som gäller alltså.

Eftersom Liquid Pro har en mycket hög ytspänning är det svårare än vanligt att få kylpastan att fästa mot processorn. Därför är det viktigt att ytorna är absolut rena innan man börjar bråka med det värmeledande materialet. När allt väl är förberett räcker det med att lägga ut en liten klick i mitten på processorn och använda en pensel eller liknande verktyg för att sprida ut gallium-legeringen så jämnt som möjligt över ytan. Det krävs en hel del finlir, men det går med lite vilja.

Att få bort Liquid Pro från processor och kylfläns är en helt annan historia. Eftersom det egentligen är metall vi snackar om räcker det inte med vanliga rengöringsmedel utan det är mekanisk rengöring som gäller, exempelvis en ordentlig svamp eller en tandborste. Ämnet lämnar hursomhelst spår efter sig och är man riktigt pedant rekommenderas polermedel såsom Autosol.

Sammanfattningsvis är Coollaboratory Liquid Pro ingenting för "vanliga" användare. Det krävs en hel del arbete för att använda det värmeledande materialet och är man inte medveten om nackdelarna kan det hela få otrevliga konsekvenser. Frågan är om det är värt besväret.