Coollaboratory Liquid Metalpad

Egenskap

Värde

Produktnamn

Coollaboratory Liquid Metalpad

Typ

Värmeledande metallfilm

Material

Gallium-legering

Ledande

Ja

Temperaturtålighet

Okänt (flytande vid > 58 °C)

Värmeledningsförmåga

10 W(m*K)

Mängd

3 st.

Pris

Cirka 160 kr

Den andra produkten från tyska Coollaboratory spinner vidare på samma tema som Liquid Pro med elektriskt ledande metall istället för mineraloljebaserad pasta. Produkten kallas för Liquid Metalpads och består av tre små ark metallfilm som räcker till lika många appliceringar. Förutom det värmeledande materialet följer det även med ett rengöringskit med tvättsvamp och våtservetter (isopropylalkohol).

Precis som när det gäller den flytande varianten är Liquid Metalpads ingen budgetlösning. Priset varierar från cirka 150 till 170 kronor beroende på var man handlar, vilket går att översätta till drygt 50 kronor per applicering.

Tittar vi närmare på det värmeledande materialet finner vi metallbitar som är ungefär fyra gånger fyra centimeter stora och inte tjockare än ett vanligt tidningsark. Detta räcker för att täcka en modern processor med värmespridare.

Användning

Man skulle kunna tro att appliceringen av metallfilmen är en enkel sak att genomföra. Det enda som krävs är väl bara att lägga ut en bit metallfilm på processorn och köra igång? Men riktigt så lätt är det inte. För att metallen ska smälta och fylla igen alla glapp och tomrum krävs det nämligen att man uppnår en viss temperatur, eller rättare sagt 58 °C.

Används en sval processor tillsammans med en duktig kylfläns kan detta bli ett smärre problem. Enklast är att stoppa fläkten en liten stund genom att trycka mot centrumnavet med fingret, och sedan använda ett lämpligt övervakningsprogram för att följa temperaturutvecklingen. När processorn har uppnått sisådär 60 grader under en period smälter metallen och det är lugnt att släppa på fläkten igen.

Att ta bort Liquid Metalpad är förhållandevis enkelt. Eftersom metallen är i fast form vid rumstemperatur går det bra att riva loss hela arket med fingrarna. Eventuella rester går att skrapa bort med hjälp av den medföljande svampen tillsammans med rengöringsmedlet. Helt klart en mycket användarvänligare produkt än den flytande Coollaboratory Liquid Pro.