Testsystem och montering

Vi valde att installera följande testsystem i lådan:

Typ

Modell

Processor

AMD Phenom X3 8650 2,3GHz

Processorkylare

Zalman CNPS 7500-CU

Moderkort

Gigabyte GA-MA78GM-S2H

Minne

2 GB Corsair XM2 DDR2 800 MHz

Grafikkort

Passivt kylt HD3450

Hårddisk

Samsung HD753LJ 750 GB SATAII

Nätaggregat

Zalman ZM460B-APS 460 W

Windows Vista SP1 RC1 är installerat i testdatorn tillsammans med tillhörande drivrutiner. 3DMark06 och 3DMark Vantage används för att sätta datorn under belastning. GPUZ samt Core Temp sköter temperaturavläsningarna.

Typ

Mjukvara

Operativsystem

Microsoft Windows Vista 32-bit med SP1

Chipsetdrivrutiner

AMD Catalyst 8.7

Grafikkortsdrivrutiner

AMD Catalyst 8.7

Belastning

3DMark06, 3DMark Vantage

Temperaturövervakning

GPUZ, Core Temp 0.99

Vid första anblick finns det gott om plats inuti chassiet. Att installera hårddiskarna är inte svårare än att ta ut en eller båda burarna och skruva fast dem. Det följer tyvärr inte med någon sorts av ljuddämpade lösning vilket innebär att det finns risk för vibrationsljud om man inte skruvar fast allt ordentligt. För att installera en optisk enhet måste man först ta bort båda hårddiskburarna innan man kan komma åt buren för den optiska enheten.

Det är viktigt att inte välja en för lång optisk enhet. Moneual rekommenderar att inte använda en enhet som är längre än 17,5 cm eftersom man annars hamnar väldigt nära kanten på moderkortet vilket gör det mycket svårt att koppla in ström och datakablar till den.

Nätaggregatet sätts fast så att en eventuell inbyggd sidofläkt är riktad utåt mot lådans sida där ett fläktgaller sitter. Detta innebär att nätaggregatet suger in luft utifrån istället för att dra bort varm luft från inuti lådan. Det är optimalt för nätaggregatet som då får bättre kylning och därför troligtvis inte behöver jobba lika mycket och därigenom använda sin inbyggda fläkt lika mycket. Det är däremot inte lika optimalt för temperaturen inne i lådan då ingen varm luft sugs bort via nätaggregatet. Det finns gott om plats framför nätaggregatet att lägga undan kablar ifall man inte har ett nättaggregat med modulära kablar.

Chassiet stödjer både mikro-ATX och ATX-moderkort. Det finns relativt gott om plats för moderkortet även om man som tidigare nämnts bör se upp om man har en längre optisk enhet då det kan bli trångt mellan moderkortet och bakdelen av den optiska enheten.

För att alla anslutningar på framsidan av lådan skall fungera måste man koppla in flera interna kablar till moderkortet. Totalt handlar det om tre stycken USB-kablar, en Firewire-kabel samt en kabel för ljudet till hörlurs- och mikrofonuttaget. Alla kablar är hopbuntade från början men vi upptäckte snabbt att vi var tvungna att ta loss dem för att nå till de olika kontakterna på moderkortet. Den lilla 7”-skärmen får ström via en kabel som sätts mellan moderkortets 24-pin strömkontakt och kabeln från nätaggregatet.

För att den främre skärmen skall ha bild krävs det att den kopplas in via en VGA-kabel till ett grafikkort. Kabeln går ut genom en speciell täckplåt som sitter vid den sista platsen för expansionskort. Vi upptäckte snabbt att det skulle bli väldigt snävt att kunna ansluta kabeln till ett moderkort, något som troligtvis många kommer att göra då det nu finns moderkort med bra integrerade grafikkort.

För att få kabeln att räcka var vi tvungna att flytta den speciella täckplåten till en av platserna närmare moderkortet. Problemet var att vi inte kunde trä VGA-kontakten genom hålet där täckplåten satt utan istället var tvungna att klippa upp alla buntband, lossa kabeln från skärmen inuti lådan, dra ut kabeln helt genom baksidan och trä in den igen genom en annan expansionsplats och sedan ansluta den igen. Det är lite slarvigt av Moneual att inte tänka på att göra kabeln lång nog redan från början.

När allt är installerat och klart är det självklart trängre i lådan men det känns ändå inte som att det skall vara några problem med luftströmningen så länge man ser till att bunta ihop kablar vid sidan om moderkortet.