Att Apple ska ta steget över till att använda egna ARM-processorer i företagets Mac-datorer har länge varit omtalat, där tidiga rapporter angav detta skifte redan under år 2018. Apples ARM-processorer i A-serien levererar idag prestanda som kan hävda sig med processorer för stationära datorer från Intel i vissa avseenden, vid mer energieffektiv drift. A-serien används idag i mobila produktfamiljer som Iphone, Ipad och Apple Watch.

Tidigare rapporter har angivit att Apple skiftar till egenutvecklade ARM-processorer även för datorer i Mac-familjen, och ersätter därmed Intel som leverantör i en eller flera produktfamiljer. Nu avslöjar Bloomberg att Apple avslöjar skiftet redan under nästa veckas utvecklarmässa WWDC 2020, som arrangeras digitalt på grund av den rådande pandemin. Likt tidigare rapporter anger uppgifterna att Mac-datorer med ARM-processorer lanseras under år 2021.

Till skillnad från företagets mobila produkter ska de nya datorerna fortsatt använda operativsystemet Mac OS. Anledningen till att skiftet meddelas under WWDC är att utvecklare ska få chansen att anpassa och optimera mjukvara för att köras på Mac OS för ARM-processorer. Projektet, som uppges ha kodnamnet Kalamata, innehåller sannolikt någon form av emulering av kod kompilerad för Intels x86-processorer.

För mer krävande applikationer erbjuder emulering sannolikt inte tillräcklig prestanda, och nästa veckas avtäckande ämnar få viktiga utvecklare att börja anpassa mjukvara till ARM-processorer. Enligt Bloombergs rapport menar källor att Apples interna tester visar stora förbättringar ställt mot dagens Intel-processorer, specifikt inom beräkningar av grafik och artificiell intelligens.

Uppgifterna anger vidare att Apple utvecklar tre olika ARM-processorer för Mac-datorer. Den eller de processormodeller som avtäcks under WWDC 2020 ska bygga på den kommande systemkretsen A14 som används i höstens Iphone-produkter. De nya processorerna tillverkas hos TSMC på företagets 5-nanometersteknik, vilken nådde volymproduktion tidigare i vår. Det framkommer dock inte om ARM-processorer för Mac använder årets TSMC-teknik N5 eller nästa års förbättrade variant N5P.

Utvecklarmässan WWDC 2020 går av stapeln den 22 juni år 2020 och pågår under en veckas tid. Den digitala tillställningen är kostnadsfri för alla deltagare.

Läs mer om Apple och ARM: