Nvidia inleder teknikhösten år 2020 med både presentation och lansering av Geforce RTX 3000-seriens grafikkort. AMD väljer att avtäcka den egna grafikkortsserien Radeon RX 6000 senare i höst, kanske för att inte överlåta allt för mycket rampljus till rivalen Nvidia. Bolaget har dock bjudit på en aptitretare i form av en bild på en modell av det mer bastanta slaget med en tillhörande rejäl kylarlösning.

Blott dagar senare hittar nya bilder ut på webben, denna gång med Youtube-kanalen Jayztwocents som avsändare. Den första bilden visar den fullstora modellen som AMD avtäckt tidigare, där storleken upptar två kortplatser och kylarlösningen bestyckas med tre axialfläktar vars design påminner en del om Asus Axial-Tech-design.

RadeonRX6000-2.jpg
RadeonRX6000-1.jpg
RadeonRX6000-3.jpg

En nyhet som inte visats upp tidigare är en mindre modell med endast två axialfläktar och ett kortare kretskort (PCB). Spekulationen är att den större modellen i bilderna är det omtalade flaggskeppet "Big Navi", vilket väntas få produktnamnet Radeon RX 6900. Den mindre modellen kan istället vara en modell i segmentet under toppkortet, potentiellt Radeon RX 6800 eller RX 6700.

Radeon RX 6000-serien innebär premiär för arkitekturen RDNA 2 på PC-sidan, och ska enligt AMD:s VD Lisa Su nå marknaden innan arkitekturen tar plats i spelkonsolerna Playstation 5 och Xbox Series X/S. Bland nyheterna ställt mot RDNA 1.0 återfinns bland annat hårdvaruaccelererad ray tracing, variabel bildkvalitet med VRS och avancerad beräkning av geometri med primitive shaders, eller mesh shaders som de också kallas.

AMD avtäcker Radeon RX 6000-korten den 28 oktober år 2020, och då nästa generations spelkonsoler släpps med början tidigt i november bör de första Radeon RX 6000-modellerna nå marknaden kort efter avtäckandet.

Läs mer om AMD Radeon RX 6000: