Gårdagens lansering av grafikkorten i AMD:s Radeon RX 6000-serie var efterlängtad av flera anledningar. Dels innebar det introduktionen av arkitekturen RDNA 2, som bjuder på för AMD nya funktioner som hårdvaruaccelererad ray tracing och fullt stöd för DirectX 12 Ultimate. Det innebar också en återvändo till konkurrenskraftig prestanda i toppsegmentet, där Nvidia sedan länge agerat ostört.

Läs också: Test av AMD Radeon RX 6800 och RX 6800 XT "Big Navi"

En inte lika efterlängtad gemensam egenskap med Nvidia var att lansering följdes av grafikkort som sålde slut på mer eller mindre lika snabbt som de introducerades. Referenskorten för Radeon RX 6800 och RX 6800 XT sålde alltså slut snabbt, och det framkom då inte i vilken utsträckning referenskorten kommer säljas innan de helt lämnar över stafettpinnen till partnertillverkare. I ett Twitter-inlägg klargör Scott Herkelman, chef för Radeon-divisionen, att tillverkningen fortsätter ett tag till.

Uppgifterna sträcker sig inte längre än till "tidigt 2021", vilket kan handla om perioden januari eller februari. Det framkommer inte heller i vilken takt nya leveranser av referenskort kan ske, eller vilka volymer per region dessa består av. Fram till början av år 2021 kommer Radeon-sugna kunder alltså kunna välja mellan referenskort eller partnertillverkade grafikkort, för att sedan helt få förlita sig på partnertillverkade modeller.

Hösten år 2020 har generellt sett präglats av ansträngd tillgång på teknikprodukter, vilket tillsammans med hög efterfrågan lämnat många teknikentusiaster med varukorgen tom efter lanseringsevenemang. Allt från Nvidias Geforce RTX 3000 till spelkonsolerna Playstation 5 och Xbox Series X/S har drabbats, likaså AMD:s tidigare processorlansering i Ryzen 5000-serien. Det återstår att se om år 2021 blir vänligare mot tidiga teknikköpare.

Är du ute efter ett referenskort, eller inväntar du istället partnertillverkarnas varianter med egna kylarlösningar?