I november i år lanserade Apple den första processorn i företagets sedan tidigare aviserade övergång från Intels processorer till egenbyggda ARM-varianter. Samlingsnamnet för Apple Silicon, och den första processorn som ingår i denna är M1 som sitter i nyligen lanserade Macbook Air och Macbook Pro 13-tum. Trots att M1 delar gemensamt energieffektivt DNA med processorerna i Apples telefoner och surfplattor har nykomlingen imponerat i tidiga prestandatest.

Den nu lanserade M1 bestyckas med fyra prestandakärnor av typen Firestorm, vilka sällskapas av fyra energieffektiva varianter med namnet Icestorm. Inom bärbara datorer står sig Apple väl mot konkurrenterna Intel och AMD sett till antal kärnor i bärbara datorer, och levererar konkurrenskraftig prestanda med mer energieffektiv drift. Inför år 2021 väntas Apple lansera datorer vars egenskapta processorer bestyckas med 12 kärnor, men enligt rapport från Bloomberg har företaget än mer avancerade processorer på gång.

Enligt rapporten utvecklar Apple processormodeller som sällskapar hela 16 prestandakärnor med 4 energieffektiva, för totalt 20 kärnor. Denna ska på sikt ta plats i de mer avancerade konfigurationerna av bärbara Macbook Pro-modeller, stationära allt-i-ett-datorerna Imac och eventuellt proffsvarianterna Imac Pro. Processorer med 16 prestandakärnor väntas dock ligga längre fram under året, medan varianter med 12 prestandakärnor uppges nå marknaden tidigare.

Apples uppges även sikta än högre med proffsinriktade stationära datorer i Mac Pro-familjen. Dessa ska utgöras av fullstora tornmodellerna som lanseras i varianter med Apple Silicon-processor mot slutet av år 2021. Dessa uppges få sällskap av ett mer kompakt syskon som uppges vara hälften så stor som nuvarande tornmodeller med lansering under år 2022. Vidare anges att Apple testar processordesigner med så mycket som 32 prestandakärnor.

Apple mot Intel och AMD

Processor

Kärnor

Trådar

L2/L3-cache

Klockfrekvenser

Apple M1

8
(4+4)

8
(4+4)

8+4 MB

3,2 GHz

Apple Silicon*

36*
(32+4)

36*
(32+4)

32+4 MB**

3,2 GHz+**

Intel Xeon W-3275

28

56

28/38,5 MB

2,5–4,6 GHz

AMD Ryzen Threadriper 3990X

64

128

32/256 MB

2,9–4,3 GHz

* Baseras på obekräftade uppgifter
** Baseras på specifikationer i Apple M1

Jämförelsevis bjuder Apples Intel-baserade datorer på 8 kärnor i det bärbara ledet och upp till 18 kärnor för stationära Imac. Mac Pro-modellerna bestyckas med maximalt 28 kärnor. En titt i AMD:s utbud av processorer visar dels Ryzen-modeller med upp till 16 kärnor för konsumentdatorer och upp till 64 kärnor med Ryzen Threadripper. Hur Apples processorer hanterar flera trådar skiljer sig från dess x86-baserade konkurrenter, men gemensamt är att prestandanivåerna nås med lägre energiförbrukning.

Bloombergs rapport stannar inte vid endast processorkärnor, utan nämner också Apples planer för egenskapta grafikdelar. Den nuvarande M1-processorn i Macbook Air och Macbook Pro 13-tum bestyckas med 7 eller 8 stycken av Apples egendesignade grafikkärnor. Enligt Bloombergs källor testar Apple kommande konfigurationer med så mycket som 16 och 32 grafikkärnor. Dessa tar troligtvis plats i tidigare omnämnda prestandaprocessorer för Imac Pro och Mac Pro.

Senare under år 2021 eller 2022 uppges Apple lansera grafikdelar med 64 eller 128 grafikkärnor. Rapporten nämner inte om dessa är integrerade grafikdelar, likt nuvarande M1, eller om de tar plats i dedikerade grafikkort som tillval för Mac Pro. Apple har i skrivande stund inte avslöjat vilka datorfamiljer som står näst på tur att få ARM-baserade processorer.

Tidigare uppgifter gör gällande att Macbook Pro 16-tum och ordinarie Imac-familjen blir först ut med 12-kärniga processorer med Apples kisel, där åtta prestandakärnor sällskapar fyra energieffektiva dito.

Läs mer om Apple Silicon: