Nu är Windows 11:s nya mindre funktionsuppdatering ”Moment 5” här. Microsoft har börjat rulla ut uppdatering till de användare som har kryssat i Hämta de senaste uppdateringarna så snart de är tillgängliga i Inställningar -> Windows Update, rapporterar Bleeping Computer.

Uppdateringen är tillgänglig för de som redan har version 23H2 eller 22H2 och lägger till ett antal nya och förbättrade funktioner i systemet. Uppdateringen kommer ingå i mars frivilliga uppdatering och därefter i aprils tvångsuppdatering.

Copilot utökas med nya pluginer från tredjepartsutvecklare, till att börja med Opentable för restaurangreservationer och Instacard, men Microsoft utlovar kommande pluginer från bland annat Klarna, Shopify och Kayak. Som tidigare rapporterat har assistenten också fått utökade möjligheter att styra olika systeminställningar.

Clipchamp och Foton får nya AI-funktioner för att redigera videor och bilder. Foton får till exempel generativt suddgummi som tar bort oönskade objekt och fyller på med AI-genererat innehåll för att matcha bakgrunden. Clipchamp får en funktion som automatiskt tar bort perioder av tystnad.

En nyhet i användargränssnittet är förslag på hur fönster kan fästas mot kanterna på skärmen. Håll muspekaren över ett fönsters minimera- eller maximera-knapp så dyker några förslag på fästlayouter upp.

Andra nyheter är bland annat nya alternativ för delning, förbättringar av widgetfunktionen, enklare skärmdelning och ett nytt hjälpmedel för röststyrning av datorn kallat Voice Access som dock än så länge inte finns på svenska.