Anslutningar och frekvenser

Det finns fyra anslutningar på XL2540 – en Displayport, två HDMI samt gamla skolans DVI-DL-anslutning. Displayport och HDMI1-ingången närmast Displayport-kontakten går att köra i 240 Hz inklusive VESA Adaptiv Sync, ”Freesync”, om så önskas.

HDMI2-ingången är begränsad till 120 Hz och kan inte synka adaptivt. DVI-DL-anslutningen landar som väntat på 144 Hz men kan överklockas så länge du har ett grafikkort kapabelt till sådana dåd.

benq_xl2540_kontakter.jpg

Displayport kan verka som den självklara anslutningen för att nå 240 Hz och är i viss mån också det för många grafikkort därute, främst de som inte når till den pixelklocka om 600 MHz (exakt 594,864 MHz) på annat sätt än just över Displayport. Steget under är 144 Hz vilket kräver närmare 347 MHz pixelklocka, något som äldre Displayport-källor ska klara problemfritt.

Rekommendationen från Benq är GTX 980 eller bättre på Nvidia-sidan och RX 480 eller bättre för AMD. Har man ett äldre grafikkort som inte orkar hela vägen ens över Displayport kan vi (i väntan på nyare prylar) skapa anpassade upplösningar som inte går hela vägen till 240 Hz.

Problemet med Displayport ligger ofta hos kabeln men också grafikkortet, samt även skärmen som sådan. Hos Benq Zowie XL2540 handlar problemet främst om AMD då inget AMD-grafikkort vi testar lyckas aktivera den högre nivån av överföringskapacitet HBR2, vilket begränsar bandbredden till ungefär 360 MHz pixelklocka. Det räcker då för att köra skärmen i 144 Hz.

Full fart med Nvidia-kort

Med Nvidia-baserat grafikkort fungerar det omedelbums och inga problem upptäcks med den medföljande Displayport-kabeln från tillverkaren Amphenol. 240 Hz är tillgängligt men måste väljas i Windows först. De godtyckliga, omärkta tvåmeterskablarna från redaktionens kabelhög lyckas med 240 Hz de också men kunde då och då tappa greppet och få grafikkortet att sänka sin hastighet även här. Detta löstes dock ganska enkelt med en omstart.

benq_xl2540_link_failure.jpg

Vi får felmeddelande om länkfel från AMD. Ingen Displayport-kabel, inklusive den medföljande, lyckas få full kapacitet ur XL2540 och AMD-grafikkort.

Detta är förstås ett problem för den som kör AMD-kort. Kanske lyckas din kombination av kablar och grafikkort bättre. Kanske får du samma problem som vi fick. Vi gav i alla fall upp efter det tredje AMD-kortet och den tredje kabeln. Nu finns det tack och lov en lösning i form av HDMI, ifall du har rätt AMD-grafikkort vill säga.

240 Hz och adaptiv sync över HDMI

Det sitter två HDMI-anslutningar på skärmen, där den närmast Displayport-anslutningen har 600 MHz-kapacitet och når hela vägen till skärmens 240 Hz. Den andra HDMI-anslutningen når till 300 MHz och således får du inte annat än 120 Hz som högsta frekvens. Det är också den 600 MHz-kapabla HDMI-anslutningen, samt Displayport förstås, som klarar av VESA Adaptive Sync eller ”Freesync” som det oftare kallas.

Ironin är att 240 Hz över HDMI fungerar rakt upp och ned. Detta med vilken som helst av redaktionens anonyma HDMI-kablar från den allmänna kabelhögen. Detta är också positiva nyheter ifall du sitter med en bärbar speldator och inte har annat än HDMI ut. Du når de högre frekvenserna den vägen, förutsatt att du har rätt grafikkort i datorn och att dess HDMI-anslutning inte är strypt.

benq_xl2540_hdmi_range.jpg

Kör du HDMI måste du också matcha nivåer mellan grafikkort och skärm.

Över HDMI kan vi också med ett AMD RX 480-kort köra full kapacitet och når då 240 Hz med VESA Adaptive Sync/Freesync aktiverat om så önskas. Klurigheterna kommer förstås ifall du sitter med AMD:s inte fullt så färska men ändå kraftfullare grafikkort likt RX 390, R9 Fury eller Nano. Deras HDMI-anslutning är begränsade och saknar bandbredden för att driva skärmen i 240 Hz över HDMI.

Skulle du då med ett sådant AMD-grafikkort få samma problem med länkfel över Displayport som vi drabbades av? Ja, då kan det blir svårt att komma åt skärmens 240 Hz-kapacitet.

Överklockning och DVI-DL

Sedan har vi förstås DVI-DL, alltså Dual Link, som når 144 Hz från de grafikkort som fortfarande har DVI-DL-anslutningar. Detta är teknik från tiden vi hade fuktiga drömmar om en Pentium III på 733 MHz och ett 3dfx Voodoo 3-kort. Alltså förra årtusendets sista år. Vi lyckas faktisk köra överklockat på DVI-DL i 220 Hz, vilket fungerade felfritt via ett Nvidia GTX 970-kort.

benq_xl2540_menu_input.jpg

Du kan ställa om vad tre av knapparna på framsidan ska påverka och Custom Key kan ställas till att plocka fram Input-menyn där du direkt kan välja ingång.

Apropå överklockning kan vi med Displayport också köra 242 Hz vilket ställer pixelklockan på 599,8 MHz. Högre går bara inte och skärmen synkar inte. Med andra ord kör XL2540 en kretsuppsättning som når till 600 MHz pixelklocka som allra högst. Så även om Displayport rent teoretiskt klarar mycket mer finns det en praktiskt gräns på kretsarna i skärmen.