Det återstår blott dagar till att AMD avtäcker grafikkorten i Radeon RX 6000-serien, där de mest potenta varianterna går under samlingsnamnet "Big Navi". Läckta specifikationer och prestandaresultat målar på förhand upp bilden av hårdvara som har vad som krävs för att hävda sig mot Nvidias senaste tillskott i Geforce RTX 3000-serien. Den senaste rundan läckor styrker tidigare rapporter om att "Big Navi" når höga klockfrekvenser till förhållandevis rimlig effektnivå.

PatrickSchur_RX6800XT.jpg

Uppgifterna kommer från flitige teknikläckaren Patrick Schur, som delar med sig av klockfrekvenser för Radeon RX 6800 XT. Testade ingenjörsexemplar är signerade Asus produktfamilj Strix och använder "Big Navi"-kretsen Navi 21 XT. Resultaten kommer från testsviten 3DMark 11 och anger ett flertal testsystem med olika varianter av Asus Navi 21 XT-kort. Gemensamt för samtliga är att de överstiger klockfrekvensen 2 GHz i basfrekvens.

Högsta uppmätta klockfrekvens är 2,55 GHz och lägsta mäter in på 2,092 GHz. Den genomsnittliga hastigheten ligger runt 2,2 GHz medan medianhastigheterna sträcker sig mellan 2,3 och 2,4 GHz. Högsta uppmätta effektförbrukning för endast grafikkretsen (total graphics power, TGP) landar på 289 watt, men i efterföljande Twitter-inlägg delar Patrick Schur med sig av fler resultat.

Han säger sig inte kunna skilja resultaten mellan modeller som har en TGP om 255 watt och de som ligger på 289 watt, men att de sistnämnda kan vara bestyckade med extra svängrum för överklockning. Andra detaljer som kan urskiljas är att klockfrekvensen för grafikminnet anges till 1 000 MHz, vilket medför minneshastigheter om 16 000 MHz. Gällande att ingenjörsexemplaren uppvisar stor variation i klockfrekvenser menar Patrick Schur att detta beror på problem med ofärdiga drivrutiner.

Navi21XTcustom.jpg

Effektsiffrorna avser alltså endast grafikkretsarnas nivåer, och det återstår att se vad grafikkortens totala effekttillförsel (total board power, TBP) landar i. Enligt uträkningar utförda av branschveteranen Igor's Labs skulle ett Navi 21 XT-kort med TGP-värde om 270 watt landa i totalt effektkrav om 355 watt. I denna uträkning ingår allt från grafikminnets effektkrav till MOSFET-komponenter, fläktar och generell effektförlust vid strömmatning till kretsen.

Om ovanstående uträkning tar avstamp i Patrick Schurs angivna TGP-värden om 255 till 289 watt för Asus Navi 21 XT-kort skulle det innebära TBP-nivåer om 340 till 374 watt, vilket är i linje med tidigare rapporter. Då ska det också noteras att det handlar om ingenjörsexemplar, och att effektnivåer och generell energieffektivitet kan justeras till de produkter som når slutkund.

AMD avtäcker Radeon RX 6000-serien och "Big Navi"-medlemmarna den 28 oktober år 2020. Då vintertid nu gäller sker avtäckandet klockan 17:00 svensk tid, och SweClockers live-bevakar i vanlig ordning händelserna i både video- och artikelform.

Läs mer om AMD Radeon RX 6000 och "Big Navi":