Apples årliga mässa Worldwide Developers Conference (WWDC) är precis som namnet antyder en tillställning med utvecklare i fokus. Under fjolårets presentation valde Apple att i allra högsta grad blanda in hårdvara i leken också, genom att avtäcka den nu pågående övergången från Intel-processorer till egendesignade kretsar. Nu står klart att hårdvara uteblir från 2021 års WWDC, när bolaget river av en lång lista av stundande uppdateringar för Apple-signerade operativsystem.

Apple tar sikte på Microsoft Teams och Zoom

På det stora hela handlar det inte om några världsomvälvande nyheter för vare sig mobila- eller datororienterade operativsystem, men många funktioner som tillkommer landar på både Mac-datorer och Iphone- samt Ipad-enheter. Störst fokus får bolagets videosamtalsprogram Facetime, som med kommande versioner tar upp kampen mot konkurrerande alternativ som Microsoft Teams.

Facetime.jpg

Den krypterade samtalstjänsten utökas med ett system för att starta schemalagda videomöten med inbjudningslänkar som släpper in både Android- och PC/Windows-användare till den tidigare Apple-exklusiva miljön. I samma veva adderas också delningsfunktioner för att dels visa skärmen den egna enheten, dels möjlighet att i realtid dela musik- och videomaterial med mötesdeltagarna.

Apple slår också på stora trumman för att Facetime får lyft på ljudsidan, där maskininlärning kan isolera användarens röst – eller göra det motsatta för att fånga upp allt som låter i exempelvis en konserthall. Därtill kommer Spatial Audio till programmet, vilket innebär att ljudbilden på ett mer korrekt sätt ska återspegla var i rummet ljuden kommer ifrån.

Mac OS Monterey flyttar muspekaren mellan enheter

Nästa version av Mac OS får namnet Monterey och de nyheter som presenteras är av mindre karaktär. Bland de som vigs mest tid är funktionen Universal Control, som vänder sig till den som arbetar med flera Ipad- eller Mac-enheter. Med detta följer att användaren kan flytta muspekaren och filer direkt mellan enheterna, utan att behöva ansluta mus och tangentbord på nytt.

Mac OS.PNG
Universal control.PNG
Safari.PNG

Utöver Facetime får webbläsaren Safari ett lyft där storleken på flikarna reduceras samtidigt som lösningar för att gruppera och skicka grupperade flikar mellan enheter tillkommer. Safari för mobila enheter får dessutom stöd för webbläsartillägg.

Flera fönster hos Ipad

En annan funktion som spiller över från datorerna till Ipad OS är multitasking, som innebär att flera fönster och applikationer kan öppnas sida vid sida. Bolaget bygger också in menyer och genvägar för att öppna program på detta vis. Ipad OS får därtill en injektion från telefonvärldens IOS med stöd för widgets i olika storlekar, som kan användas för att visa utvald information från applikationer direkt på hemskärmen.

Ipad Widgets.PNG

Fokusläge och AI hos nästa IOS

När IOS 15 gör debut väntar dels samma Facetime-omdaning som hos övriga enheter, men Apple presenterar också ett sätt för notifikationer att sorteras på ett mer ordnat sätt: meddelanden från personer hamnar i ett segment, övriga delar i en sammanfattning. Detta är en del i ett mer fokuserat upplägg som kommer med IOS 15, men även med Mac OS och Ipad OS, där användaren exempelvis kan välja att bara visa vissa program och tysta meddelanden från omvärlden när läget för jobb aktiveras, vilket kan bytas mot ett annat batteri av program i fritidsläge.

IOS15.PNG

IOS 15 tar också inspiration från AI-baserade Google Lens och bygger in funktionalitet för att identifiera text och motiv i bilder. För den som vill slopa plastkort för betalning och ID presenterar Apple också att den nya versionen av operativsystemet kan användas för en digital version av körkortet. Det återstår att se om detta också kommer att fungera i Sverige.

Avslutningsvis lyfter företaget några förändringar på temat säkerhet och integritet, där användarens IP-adress inte längre kan användas för spårning genom webbsidor i Safari eller genom att öppna e-post-meddelanden. I e-postsvängen tillkommer också en ny funktion som del i prenumerationstjänsten på Icloud, där slumpmässiga och tillfälliga e-postadresser kan skapas och vidarebefordra meddelanden till användarens huvudsakliga adress.

New OS Fall.PNG
Spatial audio.PNG
Watch OS.PNG
health.PNG

De nya operativsystemen kan nås i betaläge i juli, medan bred utrullning sker i höst. Vid sidan av IOS, Mac OS och Ipad OS, släpps då också uppdaterade operativsystem för Apple TV-enheter och bolagets smarta klockor. Värt att tillägga är att Apple på telefonsidan uppdaterar hela vägen bak till Iphone 6S, som släpptes hösten 2015.

Är det någon funktion som du längtat efter? Berätta i kommentarstråden!