Telia, Tesla och Wish är tre av de 212 bolagen som är med i Råd & Röns årliga svarta lista på företag som inte följt allmänna reklamationsnämndens rekommendationer. Liksom förra året domineras listan av företag som säljer fordon som exempelvis har sålt trasiga bilar utan kundens kännedom.

Även resebolag fortsätter att ha en stark närvaro. Nästan hälften av alla fallen handlar om att bolagen inte kompenserat resenärer för inställda eller försenade flyg. De två bolagen som fick in flest anmälningar var Wizz Air och Ryanair.

I den allmänna avdelningen var årets största anmälan mot ett spelbolag som måste återbetala hela 2,8 miljoner kronor till den målsägande.

Ett mildare år för teknikvärlden

Förra året var bland annat Klarna och Telenor bland de mest anmälda bolagen i Råd & Röns skamlista. I årets lista gör varken Telenor eller Klarna ett uppvisande – men däremot gör Telenors konkurrent Telia det.

Telekomjätten anmäldes efter att ha påstått att det var för dyrt att dra fiber till en kunds fastighet som avtalat. Ärendet har inte avslutats ännu men Arn rekommenderar Telia att dra in fibern enligt avtalet med kunden.

Bland motorföretagen som anmäldes ingick Tesla som anmälts för att ha sålt en bil med trasiga lyftpunkter för domkraften. I det här fallet har Arn rekommenderat kunden att lämna tillbaka bilen och ersättas med strax över 700 000 kronor.

På listan finns även nätbutiken Wish som har två ärenden gällande leveranser. I ena fallet levererades fel vara till en kund och i det andra levererades aldrig varan alls. I båda fallen ska kunderna ersättas med 11 734 kronor.

Har du behövt anmäla ett bolag till Arn?