Latens och eftersläp

Latensen, fördröjningen eller "input lag" är cirka 8 millisekunder. Sedan tar det ytterligare en 6-7 millisekunder för kristallerna att vrida sig till fullt ljusgenomsläpp vilket adderar till den totala fördröjningen om totalt cirka 10 till 15 millisekunder. Lite lägre latens med overdrive-inställningen på Extreme-läget.

Asus kallar sin overdrive-funktion för "OD" och det finns tre lägen, Extreme, Normal samt Off. Dessa kan beskrivas som tydliga overdrive-skuggor men tydligare kontrast i rörelser för Extreme-läget samt tydliga släp och mjuk detaljer i rörelse med Off-läget. För de flesta användare lär därför det från början aktiverade Normal-läget fungera bäst då det både minskar eftersläp och håller skuggorna borta.

Asus_PG348Q_respons.jpg

Jämför Asus PG348Q med närmaste konkurrenten...

Acer_X34_respons.jpg

...Acer Predator X34 och det är i praktiken ingen skillnad.

Asus har med ROG Swift PG348Q specificerat responstiden till 5 millisekunder i handboken. Siffran 4 förekommer även i andra sammanhang. Acer har med Predator X34 specificerat till 4 millisekunder. I grund och botten är detta alltså samma sorts 34-tums IPS-panel kontrollerade av vad som torde vara väldigt snarlika G-Sync-kretsar. Så skiljer det sig åt?

Svaret är nej. Som vi konstaterat tidigare är specifikationer bara siffror på ett papper. Verkligheten är mycket mer komplex än så. Det är i grunden samma nivå av eftersläp på båda skärmarna och vi har därför lagt in jämförelsen som ett bildspel. Däremot är det tydlig skillnad jämfört med att köra 100 eller 60 Hz.

Asus_PG348Q_respons_jmfr.jpg

Jämfört med snarlik paneltyp och 60 Hz innebär 100 Hz ändå en tydlig förbättring.

Här kan vi direkt konstatera är att både Asus ROG Swift PG348Q och Acer Predator X34 släpar ordentlig jämfört med andra spelanpassade skärmar. Att köra skärmarna överklockat hjälper en del så det är fortfarande mindre eftersläp jämfört med en godtycklig allroundskärm som kör i 60 Hz.

Drömmen: Eftersläpsreducering

Det som verkligen hade blivit pricken över i:et vore någon form av eftersläpsreducering med oscillerande belysning, till exempel ULMB-funktionen som finns hos flera andra G-Sync-modeller. Fast det kanske är en omöjlig uppgift för den här typen av IPS-panel i dagsläget.

Vi konstaterar också att nivån av eftersläp är jämn över hela ytan. Hos en del breda skärmar kan det förekomma att nivån av eftersläp skiljer sig jämfört med mitten mot kortsidor. Vi observerar inga sådana fenomen här. Vi upplever heller inga problem med överklockningen kring vid 100 Hz. Det flöt på som väntat utan att ge mer problem med eftersläp eller liknande. Uppdateringsfrekvensen 100 Hz är helt klart en synbar fördel över 60 Hz i fråga om upplevd släpighet.

Kortfattat släpar ROG Swift PG348Q synligt mer jämfört med typiska 144 Hz-skärmar. Men det är också bättre än den genomsnittliga normalskärmen. Det är också på samma nivå som konkurrenten Acer Predator X34.