Utsidan

Efter att vi klätt av datorlådan all skyddsplast möts vi av en ganska udda design som vi inte stött på tidigare. Utformningen påminner snarare om exklusiva köksmaskiner än en vanlig datorlåda, och är antagligen ett utseende som man antingen älskar eller hatar. Det spegelblanka frontpartiet bryter av från det annars så traditionella aluminiumtemat och ger illusionen att chassiet faktiskt är mindre än vad det är. Samtidigt ger de fyra aluminiumrören intrycket av en slösaktigt rymlig datorlåda.

Öppnar vi dörren märker vi att luckan till den största del är tillverkad av en tjock aluminiumplåt. Dörren hålls på plats med hjälp av magneter och är dessutom dämpad med gummiringar vilket förstärker kvalitetsintrycket. Bakom dörren döljer sig det perforerade frontpartiet med luckor för externa enheter.

Går vi vidare till taket syns först och främst två aluminiumrör som fungerar som bärhandtag till den tunga datorlådan. Taket täcks av en plastkonstruktion som består av två distinkta områden. I den bakre delen av plasttoppen finns ”gälar” som döljer fläkthålen och därefter kommer en gummimatta som mycket väl skulle kunna fungera som musmatta. Allra främst sitter anslutningspanelen strategiskt placerad.

Samtliga anslutningar tillsammans med strömbrytare och aktivitetslampor är placerade i en anslutningspanel som klätts med borstad och eloxerad aluminium. Tillverkaren har inte snålat in på kontakteringen. Det finns anslutningar för upp till fyra usb-enheter, Firewire, external-sata, hörlurar och mikrofon. Knapparna är dessutom tillverkade av metall och går i samma tema som anslutningspanelens klädsel.

Den bakre delen av datorlådan avslöjar en del om chassiets interna design. Överst hittar vi slanghål som försetts med skyddande gumminipplar så att de vassa metallkanterna inte ska skada slangarna till en extern vattenkylningslösning såsom Zalmans Reserator. Under dessa finns ett stansat fläktgaller i bikakemönster och ventilationshål som går i samma tema. Allra längst ned återfinns en öppning till nätaggregatet.

Sidoplåtarna använder inte skruvar, utan istället har tillverkaren satsat på en verktygsfri lösning med handtag på baksidan av lådan. Tryck upp metallfliken och respektive plåt ramlar ut helt utan att man behöver använda något slags verktyg.

Vänder vi på chassiet syns två avtagbara dammfilter som skyddar innandömet från diverse luftburna partiklar. Filtren är så pass smart konstruerade att de går att lossa utan att man behöver vända på datorlådan. Det enda som behöver göras är att ta tag i plastkanten och dra horisontellt utåt för att filtret ska lossna. En mycket smart lösning.

Nu när vi undersökt hur lådan ser ut på utsidan är det dags att kavla upp ärmarna och undersöka innandömet. Har Cooler Master lagt ned lika mycket energi på smarta funktioner som på utseendet?