Svenska Fractal Design är inne i en minst sagt expansiv fas på chassimarknaden. På en marknad där produkter rör sig uppåt i prisklasserna i takt med att konsumenter kräver mer av allt gick företaget nyligen på knock med Define R7. I E-ATX-monstrets fotspår följer nu dess storleksmässiga antites, chassit Era ITX, som Fractal Design säger sig ha utvecklat i tätt samarbete med Intel.

Carbon.jpeg
Cobalt.jpeg
Gold.jpeg
Silver.jpeg
Titanium.jpeg
Silver-Oak-exploded.jpeg
Silver-Oak-Mesh.jpeg
Silver-oak-wood.jpeg
Silver-Oak.jpeg
Titanium-Walnut.jpeg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

166 x 310 x 325 mm (16,7 liter)

Vikt

4,1 kg

Material

Aluminium, stål, härdat glas alt. trä

3,5”-platser

2 st. (använder samma vagga som 2,5")

2,5”-platser

4 st. (använder samma vagga som 3,5")

Fläktplatser

4 st. 120 mm, 1 st. 80 mm

Medföljande fläktar

1 st. 80 mm

Platser för expansionskort

2 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 1 st. USB Type-C (USB 3.1 Gen2), ljud

Nätaggregat

ATX/SFX/SFX-L (medföljer ej)

Pris

1 799 kronor

Era ITX är ett litet tornchassi med stöd för moderkort av ITX-format och grafikkort som upptar dubbla expansionsplatser. Nätaggregat i formfaktorerna ATX, SFX och SFX-L stöd och monteras med hjälp av monteringsplåtar hängande mellan moderkort och chassits framsida. Sagda monteringsplåt dubblerar också som monteringspunkt för hårddisk eller SSD-enheter.

Chassit bygger på en stålstomme som externt är klädd i borstad anodiserad aluminium, i totalt fem olika färgalternativ. Två av färgerna, Silver/White Oak samt Titanium Gray/Walnut, förses med topplock i ek- respektive valnöt, medan färgerna Carbon, Cobalt och Gold förses med ett härdat glaslock och döps TG på Fractal-språk. Yttermåtten är högst beskedliga 166 × 310 × 325 millimeter, vilket ger en totalvolym om 16,7 liter.

Kylmässigt säljs Era ITX med en ensam 80 mm-fläkt monterad baktill, med plats för ytterligare fyra stycken 120 mm-fläktar med en modern skorstensdesign. Två av dessa tar även 140 mm-fläktar, men är dock monterade i botten och tävlar om plats med ett eventuellt grafikkort, medan de toppmonterade 120 mm-platserna accepterar antingen fläktar, dubbla 120 mm-radiatorer eller en 240 mm-dito. Vidare är insugen i sidopaneler och i bottnens sidor försedda med dammfilter.

Fractal Design Era ITX säljstartas idag, till ett pris om 1 799 kronor. Ett utförligt test signerat SweClockers kommer inom kort.