Elon Musk är en teknikentreprenör med många strängar på sin lyra. Han är sannolikt mest känd som VD och frontfigur för elbilsföretaget Tesla, men har på senare år också blivit uppmärksammad då hans bolag SpaceX nått framgångar inom rymdfart. Elon Musk ämnar inte luta sig mot tidigare framgångar och i ett Twitter-inlägg meddelar han att nästa stora tekniska kliv sker i slutet av augusti.

Avtäckandet handlar om något som kallas Neuralink, ett företag och gränssnitt som ska sammanlänka människors hjärnor med datorer. Syftet med tekniken är att hjälpa människor med neurologiska skador. Neuralink demonstrerades i fjol där en robot med symaskinsliknande precision planterade "trådar" med elektroder i en hjärna, och dessa trådar ansluter till en enhet bakom användarens öra. Denna enhet kan sedan kommunicera med en dator över trådlösa tekniker som Bluetooth.

neuralink-brain-chip.jpg

Personen kan då antingen styra en dator eller få hjärnaktivitet övervakad i digitalt format. Företaget Neuralink avser att använda gränssnittet primärt till att hjälpa till med olika typer av funktionshinder, som att ge blinda möjligheten att se och amputerade möjligheten att kontrollera artificiella lemmar. Företaget har ännu inte meddelat när gränssnittet ska börja testas på människor, men i tidigare tester har apor kunnat styra en dator med hjälp av Neuralink.

Elon Musk menar att Neuralink har potentialen att bli ett fundamentalt skifte i att förbättra återställningen av människors neurologiska och motoriska förmågor. Tekniken avtäcks den 28 augusti klockan 15.00 PT, vilket motsvarar midnatt natten till 29 augusti svensk tid.

Hur känner du inför sammankoppling av hjärnan med datorer? Framtiden för behandling av neurologiska besvär eller en något obehaglig tanke?