Den välrenommerade tillverkaren EK Water Block har en uppsjö av produkter kopplade till vattenkylning i sortimentet. I takt med att nya processorer och grafikkort ser dagens ljus följer företaget efter med uppdaterade vattenblock. Det är över 1,5 år sedan AMD uppdaterade den mångkärniga entusiastplattformen Ryzen Threadripper, men det hindrar inte EK Water Blocks från att lyfta på locket för nya produkter avsedda den extra stora processorfamiljen och Threadripper 3000-serien i synnerhet.

Läs testet av 64-kärniga AMD Ryzen Threadripper 3990X

Nykomlingarna blir del av serien Quantum Magnitude STRX4 som framöver tar plats vid sidan av bolagets modeller i Velocity-serien. På menyn står fyra olika kombinationer av kontaktplattor och toppstycken: kopparbas med topp av svart acetalplast, nickelpläterad koppar och en RGB-belyst acetaltopp, nickelpläterad kopparbas med transparent plexiplast och RGB, samt en variant med både nickelpläterad topp- och bottendel.

EK-Quantum_Magnitude_sTRX4_PR-2.png
EK-Quantum_Magnitude_sTRX4_PR-4.png

Delarna är i sann EK Water Blocks-anda CNC-frästa skapelser och under huven syns optimeringar för Ryzen Threadripper-kylning. Utöver att vattenblocket täcker den ansenliga ytan processorn upptar, är vattenblocket utrustat med en mässingdetalj som hjälper till med att styra vattenflödet över de separata chiplet-kretsarna som bygger upp monsterprocessorerna. Övriga delar av kylsystemet ansluts via två G1/4-tumsanslutningar.

EK-Quantum_Magnitude__D-RGB_-sTRX4_Accents_intext.jpg

Quantum Magnitude-blocken sticker ut genom att tillåta användaren utrusta vattenblocket med en kringliggande ram av anodiserat aluminium, för att ge vattenkylningen lite extra färg utan att ta till RGB-lösningar. Ramarna är tillval för motsvarande 350 kronor och färgmässigt erbjuds rött, grönt, svart, blått, lila, guld och nickel.

Produkter och priser i Quantum Magnitude STRX4-serien

Produkt

Pris

Kopparbotten med acetaltopp

260 euro

Nickelpläterad botten med acetaltopp

280 euro

Nickepläterad botten med plexitopp

290 euro

Nickelplterad botten och topp

320 euro

RGB-belysning

35 euro

Ram med accentfärg

35 euro

De fyra olika vattenblocken skiljer sig åt prismässigt med start på 260 euro och toppnivå på 320 euro, vilket motsvarar spannet 2 600 till 3 200 kronor inklusive moms. På ryktesväg talas om att uppdaterade Ryzen Threadripper 5000-serien med Zen 3-arkitekturen ser dagens ljus i augusti, men huruvida EK Water Blocks färska färgklickar blir kompatibla återstår att se. Sannolikt kvarstår dock både formfaktor och stöd för kylare.

Är vattenkylning något du testat eller vill testa? Hoppa in i tråden och berätta om dina planer och nuvarande kylarlösning!