Sveriges 2G- och 3G-nät ska avvecklas av de fyra stora telekombolagen nästa år. Nu väljer Telia att gå emot strömmen och skjuter på avvecklingen av 2G-näten till 2027 istället. Förhoppningen är att ge sina kunder mer tid att byta till produkter och tjänster som använder 4G- eller 5G-nät.

roija_rafii_5447.jpg

Roija Rafii, presschef för Telia Sverige.

– Det är otroligt viktigt att övergången till modern teknik inte stannar av. Tvärtom behöver arbetet med att uppgradera till nya 4G- och 5G-baserade lösningar växla upp, och det är något vi kommer att fortsätta hjälpa våra kunder med, säger Telias presschef Roija Rafii.

När 2G- och 3G-näten avvecklas kommer en mängd teknik i vår vardag, som inbrottslarm, robotgräsklippare och fjärrvärme sluta fungera. Telia håller även kontakt med de kunder som de behöver byta över till ny teknik. Men det blir ingen ytterligare framskjutning efter 2027.

Efter 2027 kan vi inte säkerställa en trygg och stabil upplevelse i 2G-nätet, då både teknik och kompetens kring drift och utveckling försvinner. – Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia.

3G-näten, som redan avvecklats till mer än hälften, kommer fortfarande att fasas ut helt nästa år. Telia förklarar vidare att 2G-nätet har redan en begränsad trafik i Sverige och att de flesta 3G-enheter kan även använda sig av 2G-nät.