Telefonjätten Apple har de senaste åren haft en långdragen rättstvist med kretsmakaren Qualcomm, varför Apple under 2018 bröt samarbetet kring kretsar för Iphone. Istället anlitades Intel för att producera modemkretsar för telefonerna. Kompanjonskapet blev kortlivat och Apple återgick till Qualcomm-kretsar när bolagen grävde ned stridsyxan tidigare under 2019.

Beslutet innebar att Intels modemverksamhet för mobila enheter miste sin största kund, och kort därefter valde företaget att avsluta satsningarna inom området. Relevanta patent lades sedan upp till auktion och Apple sades vara en mycket intresserad spekulant, nära att köpa verksamheten. Nu meddelar bolagen att affären har gått i lås.

Affären är värderad till 1 miljard USD, motsvarande omkring 9,5 miljarder kronor, och på köpet medföljer tusentals patent för diverse trådlösa tekniker, där exempelvis 3G-, 4G- och 5G-modem finns på meritlistan. Utöver patenten får Apple tillgång till utrustning som används, samtidigt som 2 200 som är anställda inom divisionen följer med.

I och med nyförvärvet har Apple en god grund för att framöver tillverka samtliga kretsar för sina telefonmodeller. Intel har spenderat ett årtionde av utveckling och många miljarder USD på sin 5G-teknik och den nya ägaren kommer därmed ikapp många konkurrerande företag på den fronten.

Efter att affären är slutförd kommer Intel dock fortsatt ha tillåtelse att utveckla modemkretsar baserade på sina tidigare patent, såvida användningsområdet inte är smarta telefoner. Sannolikt kommer även samarbetet mellan Apple och Qualcomm att vara oförändrat ett tag framöver och övergången till egna kretsar förväntas ske stegvis.

Källa: Reuters

Läs mer om Apple, Intel och Qualcomm:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!