Elon Musk sysslar inte enbart med elbilar och rymdfarkoster. Entreprenören ligger även bakom företaget Neuralink, som sedan det grundades år 2016 arbetat med ett neurologiskt gränssnitt. Genom ett implantat med elektroder i hjärnan ska datorer gå att styra trådlöst.

I somras demonstrerades en version av implantatet med grisen Gertrude. Då handlade det huvudsakligen om att samla in data och registrera hjärnaktivitet, men nu når tekniken en ny milstolpe. I sin blogg presenterar Neuralink apan Pager, som med hjälp av implantatet lärt sig styra spelet Pong med hjärnan.

Implantatets elektroder läser av när Pagers nervceller skickar elektriska impulser och med hjälp av skräddarsydda algoritmer omvandlas de till vektordata. Datan skickas sedan med Bluetooth till en dator med särskild mjukvara, som i sin tur översätter det till musrörelser. För att lära sig spelet använde Pager först en styrspak och övergick sedan till att kontrollera det med implantatet.

Neuralink vill sedan tidigare utveckla sin teknik som ett hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. Deras första mål är att ge personer med rörelsenedsättning större digital frihet genom att kunna styra telefoner och datorer rörelsefritt. I längden vill de kunna använda implantatet för att stimulera nerver och muskler. De menar att implantatet i framtiden skulle kunna ge möjlighet att till exempel kontrollera förlamade kroppsdelar.

Använder du också OCZ NIA Neural Impulse Actuator?